Eljšani: Od ponedeljka kažnjavanje vozača sa srpskim vozačkim dozvolama 1Printskrin Kossev/Jutjub

Nakon isteka roka za zamenu srpskih vozačkih dozvola na kosovske, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, najavio je izricanje kazni koje će početi u ponedeljak, 26. avgusta.

Eljšani je kazao da će se u naredna dva dana policija će se fokusirati na upozoravanje vozača sa Kosova, koji srpsku vozačku dozvolu nisu zamenili kosovskom.

„Posle 16.00 sati, pa sve do ponedeljka, mi ćemo samo da pričamo sa ljudima. Ako zateknemo nekoga ko ima nelegalnu vozačku dozvolu, opomenućemo ga da on ne sme ; da vozi. Od ponedeljka startuje policijski posao“, izjavio je Eljšani za Radio Kontakt plus.

Naglasio je da će policajci na terenu moći da izreknu opomenu i napišu kaznu, ali da će visina novčane kazne biti u nadležnosti suda.

„Vozači koji voze na ovlašćenje vozila sa registarskim oznakama gradova iz Srbije, a poseduju kosovsku vozačku dozvolu, moći će da nastave da voze na severu Kosova“, dodao je Eljšani.

U policiji procenjuju da je onih koji nemaju kosovsku vozačku dozvolu na stotine, a jedan od razloga je nedostatak ličnih dokumenata.

„Ovde postoje ljudi koji imaju lične karte koje nisu kosovske i imaju srpsku vozačku dozvolu. Ja znam da to sada ne može da se reši, ali mislim da će se to rešiti ili nekom drugom odlukom vlade ili u skupštini“, kazao je Eljšani.

Rok za zamenu srpskih vozačkih dozvola za one koje izdaju kosovske vlasti ističe danas, u 16.00 časova.

Ukupno 6.325 zahteva podneto je do sada širom Kosova za zamenu srpske vozačke dozvole na kosovsku, od toga najviše na severu – 5.374.

Proces zamene srpskih za kosovske vozačke dozvole počeo je 9. maja, a prvobitno je trebalo da se završi do 9. avgusta. Međutim, rok je produžen do 23. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari