U Goraždevcu kod Peći juče je obeležena četvrta godišnjica od napada na srpsku decu ovom metohijskom selu u kojem su poginuli Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).
U prisustvu najuže rodbine i prijatelja postradalih, pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću u goraždevačkoj crkvi Presveta Bogorodice služio je tamošnji paroh sveštenik Jugoslav Marjanović.

U Goraždevcu kod Peći juče je obeležena četvrta godišnjica od napada na srpsku decu ovom metohijskom selu u kojem su poginuli Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), a ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).
U prisustvu najuže rodbine i prijatelja postradalih, pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću u goraždevačkoj crkvi Presveta Bogorodice služio je tamošnji paroh sveštenik Jugoslav Marjanović. U izveštajima agencija ističe se da parastosu nije prisustvovao niko od političkih lidera kosovskih Srba, predstavnika vojne i civilne misije UN na Kosovu i Metohiji i privremenih kosovskih institucija.

TADIĆ: Kosovo nespremno za demokratiju

Predsednik Srbije Boris Tadić kritikovao je juče Unmik i privremene kosovske institucije zbog toga što ni posle četiri godine nisu rasvetljena ubistva i ranjavanja srpske dece u Goraždevcu i što ubice nisu privedene pravdi. Tadić je pozvao lidere kosovskih Albanaca da se lično angažuju u „rasvetljavanju ovog zločina, ali i da spreče dalje širenje ekstremizma u svojim redovima, kako bi se prekinulo sa ubistvima, zastrašivanjem, paljenjem kuća i imovine Srba i drugih nealbanaca u Pokrajini“. On je ocenio da je „nerešavanje ovog zločina jedan od dokaza da društvo na KIM nije spremno da bude ni demokratsko, niti multietničko“. Predsednik Srbije podsetio je Unmik i privremene kosovske institucije da je njihova obaveza da obezbede ličnu bezbednost i slobodu kretanja za sve stanovnike KIM i upozorio da se položaj Srba suštinski ne poboljšava.

Veton Eljšani, portparol Kosovske policijske službe, izjavio je da je istraga povodom ovog ubistva još u toku i da je KPS formirao grupu istražitelja koji i rade na tom slučaju, ali zasad nema osumnjičenih i uhapšenih, prenosi KIM radio iz Čaglavice.
– Mi smo tad pretresli 100 kuća i ispitali 75 mogućih svedoka. Formirali smo grupu istražitelja iz Unmik policije i KPS, koji i dalje rade na tom slučaju. Za ove četiri godine nemamo nikakvu informaciju koja bi nas mogla dovesti do mogućih počinilaca ovog zločina. Takođe smo i od građana Kosova tražili da ako imaju neku informaciju u vezi s tim događajem dođu u policijsku stanicu – objašnjava Eljšani.
Napadači na srpsku decu nisu pronađeni i pored obećanja Štefana Felera, tadašnjeg komesara Unmik policije, da će „prevrnuti svaki komad zemlje kako bi pronašle ubice dece“ i nagrade od milion evra koju je Unmik ponudio.
Majka ubijenog Ivana, Spasenija Jovović, izjavila je juče da je „bezbednost u Goraždevcu loša, jer je selo u albanskom okruženju“ i da njen „najmlađi sin, koji ima 18 godina, ne izlazi nigde“
– Od kada se dogodilo ovo ubistvo pre četiri godine, moja porodica živi u velikom strahu – kaže Spasenija Jovović.
Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije, smatra da činjenica da „ubice još nisu uhapšene pokazuje da policija i Unmik ne rade dobro svoj posao“. On je zamerio „političarima iz Srbije, ali i onima sa KIM što nisu prisustvovali pomenu u Goraždevcu“.
Goraždevac je najveće srpsko naselje u Metohiji. U njemu je, posle uvođenja protektorata UN na KIM, ostalo da živi blizu 1.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari