Emanuele Žiofre: Verujem da litijum može da bude prilika za Srbiju 1foto FoNet Milica Vučković

Verujem da litijum može da bude prilika za Srbiju, da potencijalno razvije celokupan lanac vrednosti, izjavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre, uz poruku da potpuno razume zabrinutost građana.

U članicama EU se u različitim fazama realizuju projekti vezani za litijum. Vađenje litijuma je važno unutar naših granica, ali smo i sa drugim zemljama, kao što su Kanada, Čile, Norveška, pa i Srbija, potpisali strateška partnerstva, vezana za održive sirovine, razvijanje vrednosnog lanca za baterije i razvoj električnih vozila, rekao je Žiofre.

On je Televiziji Juronjuz izjavilo da sporazum uvažava i zabrinutost građana, uvođenjem standarda koji postoje u EU, kako bi se obezbedilo da takva vrsta aktivnosti neće negativno uticati na građane i ekologiju.

Imamo najviše ekološke standarde, najkvalitetniju vodu, vazduh, jer vodimo računa o tome. Kroz partnerstvo je ideja da osiguramo da približavanje Srbije tim standardima bude ubrzano, rekao je Žiofre.

Razumem zabrinutost građana i potpuno je normalno da žele da znaju, izjavio je Žiofre i dodao da se dijalog mora zasnivati na činjenicama, potpunom razumevanju i analizi kakve će postojati implikacije, kako se može ići napred, kakvi su preduslovi za zaštitu životne sredine.

Žiofre je rekao da se kritični materijali eksploatišu i u EU.

Postoje visoki, ne samo ekološki standardi, već i oni koji se tiču socijalnog društva i uključivanja zajednice u dijalog. Spremni smo da obezbedimo podizanje kapaciteta i resurse za postizanje određenih standarda, a sa druge strane da pratimo da postoji usaglašenost sa pravne strane. O tome se radi u ovom partnerstvu. Mnogo toga može da se uradi što se tiče podizanja kapaciteta i pravnih znanja, ali to mora da bude odluka Srbije, izjavio je Žiofre.

Prema njegovim rečima, Srbija će sprovesti tu inicijativu na način koji mora da donosi korist građanima.

To treba da bude deo dijaloga, poručio je Žiofre.

Što se tiče dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Žiofre je ocenio da je problem što su svi svedoci niza unilateralnih i nekoordinisanih akcija proteklih meseci, pa i godina.

Najnovija je otvaranje mosta na Ibru. Imamo zatvaranje pošte na severu Kosova. Takva vrsta unilateralnih i nekoordinisanih akcija ne pomaže postizanju normalizacije odnosa, izjavio je Žiofre, govoreći o potezima Prištine.

Ako zatvorite određene službe koje služe kosovskim Srbima bez alternativnih rešenja i konsultacija sa srpskom zajednicom, onda je život tih građana u lošijem stanju i zahteva posebnu pažnju, rekao je Žiofre.

Umesto da se fokusiramo na sporazume, bili smo ometeni tim unilateralnim akcijama. Moramo da idemo napred, da moraju da se realizuju svi sporazumi i obaveze koje su obe strane preuzele, izjavio je Žiofre, uz tvrdnju da to podrazumeva osnivanje Zajednice srpskih opština i druge korake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari