Emilija Milenković: Evroposlanici bili izuzetno kritični prema političkoj krizi u Srbiji 1foto FoNet Ana Paunković

Studentkinja Emilija Milenković, koja je nedavno sa koleginicom bila u poseti Briselu i razgovarala sa evroparlamentarcima o izborima u Srbiji, rekla je danas da je ta poseta bila „vrlo interesantna“ i da je optimističnija sada, nego pre odlaska.

„Uglavnom su evroposlanici bili izuzetno kritični prema političkoj krizi u Srbiji, izrazili su to na sednici Evropskog parlamenta, mislim da će podržati da se u rezoluciji jasno pozove Srbija na međunarodnu istragu“, kazala je Milenković televiziji N1, ocenjujući da je EP u tom smislu polarizovan.

Naglasila je da ne bi ulazila u analizu individualnih izjava predstavnika EP.

„Oni zajedno svi rade na rezoluciji, tu su različiti indikatori. Mislim da će rezolucija biti oštrija, mi smo naglašavale u Briselu da ne želimo da se prizna legitimitet izbora na svim nivoima“, navela je Milenković.

Dodala je da joj je bilo važno da su informisali evroparlamentarce i druge zvaničnike o tretmanu studenata i mladih aktivista na ulici, hapšenjima, optužbama da nasilno ruše ustavni poredak, što je, kako je ukazala, optužba koja se sad koristi samo u Rusiji i Belorusiji.

Mišljenja je da su ljudi u EU vrlo svesni političke krize u kojoj se Srbija nalazi.

„Gotovo sam sigurna da će rezolucija biti oštrija i da će to nama dati još jedan nivo legitimiteta da se borimo na ulici, ali ne treba očekivati da će neko van naše države da nam rešava probleme, moramo kao društvo da se promenimo i da izrazimo na ulici našu volju, jer znamo šta hoćemo, na tome radimo i na tome ćemo raditi u narednom periodu“, kazala je Milenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari