Epilog duge konstitutivne sednice u Majdanpeku: Većina iz SNS i SPS, opozicija negoduje 1Foto: Privatna arhiva

Vladajuća većina nastavlja kontinuitet i radiće, kako kažu za dobrobit građana. Opozicija na drugoj strani kaže da vlast nije radila dobro i da je manji broj glasova na aprilskim izborima jasan pokazatelj i ocena glasača. To bi u najkraćem bila konstitutivna sednica opštinske Skupštine u Majdanpeku.

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Majdanpek potrajala je neočekivano dugo i bilo je potrebno oko pet sati da opština i lokalni parlament dobiju novo rukovodstvo.

Problema sa glasanjem nije bilo jer koalicija SNS i SPS ima više nego dvotrećinsku većinu, ali je opozicija, koje je nešto više nego u prethodnom sazivu, iskoristila priliku da sa skupštinske govornice uputi primedbe dosadašnjoj opštinskoj vlasti kojoj je vladajuća većina glasovima ponovo poverila da vodi opštinu Majdanpek.

-Da ne radite kako treba, to su vam jasno kazali birači na izborima – kazao je Vladimir Božić iz Grupe građana „Ne dam!“ poredeći rezultate SNS-a na lokalnim izborima 2018. i 2022. godine. „Imate 4.500 glasova manje, šta će vam jasniji pokazetelj da politika koju ste vodili u prethodnom periodu nije dobra, a vi želite na nastavite kontinuitet“ kazao je Božić obraćajući se odbornicima bezmalo na samom početku konstitutivne sednice, pre nego je krenuo izbor novog rukovodstva lokalnog parlamenta i lokalne samouprave.

Epilog duge konstitutivne sednice u Majdanpeku: Većina iz SNS i SPS, opozicija negoduje 2
Foto: 1 od 5 miliona

Primedbe opozicije nisu imale uticaj na glasanje i na čelu opštine Majdanpek i u narednom mandatu biće Dragan Popović kao predsednik i Elvira Jovanović kao zamenica predsednika opštine Majdanpek, koji su te funkcije obavljali do pred kraj prošle godine, kada je Popović zbog održavanja lokalnih izbora istovremeno sa predsedničkim i parlamentarnim, podneo ostavku.

Nakon ponovnog izbora za predsednika opštine glasovima vladajuće većine, Popović se zahvalio na ukazanom poverenju.

-Nadam se da ćemo poverenje i ja i moja zamenica i članovi Opštinskog veća da opravdamo, a to ćemo videti tek na kraju ovog mandata šta će narod odlučiti. Siguran sam da ćemo opravdati poverenje i da ćemo raditi i dalje kao što smo radili i do sada i da ćemo imati rezultate. Imamo koalicionog partnera koji ima svoju snagu, svoju moć. To treba da iskoristimo maksimalno, sve za dobrobit građana opštine Majdanpek. Velike su obaveze pred nama, velika odgovornost nadam se da ćemo sve to opravdati – kazao je Popović.

Zahvaljivanje novog-starog predsednika opštine opozicija u lokalnom parlamentu nije sačekala, jer je napustila sednicu.

-Čitava opozicija Skupštine opštine Majdanpek pokazala je sinergiju u borbi protiv naprednjačkog režima. Ista garnitura ljudi koji su u prethodnom mandatu potkradali Opštinu Majdanpek, izabrana je ponovo od strane naprednjaka. Mi u tom glasanju nismo želeli da učestvujemo i napustili smo sednicu pre proglašenja rezultata za izbor predsednika opštine. Nećemo biti ni saučesnici ni svedoci njihovih prljavih i nameštenih igara – izjavio je odbornik grupacije “Može i drugačije” Martin Bežinarević koji je kao najmlađi odbornik, zajedno sa najstarijim, Draganom Manojlovićem iz Srpskog pokreta Dveri vodio konstitutivnu sednicu do izbora predsednika SO Majdanpek.

– Mislim da je to jedna važna poruka i za mlade, da imaju svog predstavnika u institucijama.
Takođe je poražavajuće to što je to možda i jedina pozitivna stvar sa ove sednice – izjavio je za Danas Bežinarević.

-Ništa se suštinski nije promenilo, što bi se reklo: ista meta, isto odstojanje. Argumentovani nastupi opozicionih odbornika nagoveštavaju da će biti žestoko – smatra Dragan Manojlović, ističući da je važan zajednički nastup opozicije u Skupštini.

Isti stav zastupa i Đorđe Dragošan, odbornik sa liste Pokret za Kraljevinu Srbiju – Demokratska stranka Srbije.

-Mislim da će opozicija pronaći zajednički jezik i da ćemo zajednički nastupati i biti pripremljeni za sednice Skupštine opštine Majdanpek – kazao nam je Dragošan.

Sednicama lokalnog parlamenta predsedavaće i u narednom mandatu Nikola Naunović sa liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” koji se u izjavi za Danas zahvalio građanima majdanpečke opštine na ukazanom poverenju i podršci dobijenoj na lokalnim izborima.

-Samim tim je i velika odgovornost na nama i odluke koje ćemo donositi neće uvek biti lake, ali svakako će biti u interesu građana opštine Majdanpek – rekao nam je Naunović.

Koalicioni partner SNS-a su socijalisti koji su nastupajući sami na aprilskim lokalnim izborima popravili rejting i izborni rezultat iz 2018. osvojivši pet odborničkih mandata.

-Ušli smo u vlast da bi realizovali naš program odnosno da ispunimo ono što smo u predizbornoj kampanji obećali narodu i to je osnovni razlog što smo u vlasti. Radićemo na tome da opština Majdanpek bude što prosperitetnija i zalagaćemo se kako za lokalne, tako i globalne investicije poput HE „Đerdap 3“ i pokretanja pogona nekadašnje Industrije za preradu Majdanpek – objašnjava za Danas Slaviša Božinović, lider majdanpečkih socijalista i novoizabrani zamenik predsednika Skupštine opštine Majdanpek.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari