Erdogan nekada u Novom Pazaru: Od istorijske posete ostala samo obećanja 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Za koji dan biće tačno sedam godina, kako je Novi Pazar imao istorijsku posetu. Ugošćeni su predsednici Turske i Srbije, Redžep Taip Erdogan i Aleksandar Vučić.

Zbog velikog broja okupljenog naroda iz ovog i drugih sandžačkih gradova i, do tada, neviđenih mera bezbednosti, „ni ptica da proleti“, bio je to poseban dan. Istorijsku vrednost potvrdilo je potpisivanje investicionih sporazuma za realizaciju projekata.

Dogovorena i predsedničkim potpisima overena izgradnja nove glavne zgrade Predškolske ustanove „Mladost“ sa dupliranim smeštajnim kapacitetima, dva mosta u centru grada sa pristupnim saobraćajnicama i rekonstrukcija hamama u Staroj čaršiji. Turska se obavezala da će te projekte da finansira sa 1,2 miliona eura. Tako je, tada, saopšteno iz lokalne samouprave.

U sporazumu o slobodnom izvozu hrane iz Srbije u Tursku, našli su se, između ostalog, goveđe meso i mantije.

U izvozu 5 hiljada tona govedine, veliku šansu videli su stočari sa Pešterske visoravni. Turskom tržištu goveđe meso iz netaknute prirode, a ovom kraju prilika za brži razvoj stočarstva i plasiranje proizvoda.

Novopazarci su sa posebnim oduševljenjem dočekali informaciju da će se na tržište Turske izvesti 500 tona mantija, kulinarskog specijaliteta iz ovog kraja.

U prvim danima sve je delovalo kao „ veoma bitna priča, čija realizacija treba da krene odmah“.

Ispostavilo se da su goveđe meso i mantije bili „krupan zalogaj“. Koliko su pešterski stočari uspeli da izvezu sirovog mesa na tursko tržište nije poznato.

Poznato je da od organizovanog izvoza mantija nije bilo ništa. Ispostavilo se da za toliki izvoz nije bilo raspoloživih proizvodnih kapaciteta, niti mogućnosti za dodatna ulaganja u izgradnju hladnjača i organizovanje distributivne mreže.

U lokalnoj samoupravi nema mnogo raspoloženih za komentarisanje sudbine dogovorenih projekata. Može komentar, ali anonimno.

Po pravilima donatora za finansijska sredstva se konkuriše svake godine, a projektna dokumentacija se obnavlja svake druge godine.

Projekat za zgradu PU „Mladost“ je urađen. Pre nekoliko godina urađena je javna prezentacija projekata mostova sa pristupnim saobraćajnicama, koje je uradila novosadska firma „Granmost NS“.

Jedan most treba da se gradi u samom centru grada, umesto sadašnjeg poznatog kao Velika ćuprija, koji mora da se uklapa u ambijentalnu celinu, jer spaja Staru čaršiju i novi deo grada i nalazi se ispod Novopazarske tvrđave. Njegova izgradnja je više od deceniju kapitalna investicija u gradskoj upravi. Planirano je da drugi most bude izgrađen uzvodno na reci Raški, u neposrednoj blizini hotela „Vrbak“.

Kod hamama treba da se usaglase stručnjaci. Protokol o izradi projekten dokumentacije, pre šest godina, potpisali su predstavnici grada, Islamske zajednice (IZ) u Srbiji i turske institucije nadležne za vakufsku imovinu. Početak radova, tada, je najavljen do kraja 2019. godine.

Svi ovi projekti su još na čekanju za realizaciju.

Zbog potpisanih projekata i obećanja podrške za razvoj, turski predsednik Erdogan je, pola godine posle posete, na Dan grada, proglašen počasnim građaninom Novog Pazara. Koju godinu pre njega, zbog infrastrukturnih projekata, istu titulu dobio je i njegov domaćin predsednik Srbije Vučić.

Novom Pazaru je, ipak, ostalo nešto konkretno od predsednika Turske Erdogana. Godine 2010. U ovom gradu je otvorio Turski kulturni centar „Ataturk“, ali je tada bio premijer te države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari