Da li je čak i Erdogan veći demokrata od Vučića: Koje lekcije bi srpska opozicija trebalo da nauči od turske?

Ostavite komentar


  1. Turska vlast i Turska opozicija vode tursku politiku.Kod nas je veliki sukob izmedju nas,izmedju nekadasnjih komunista koji i nisu bili za Srbiju vec za neke vise ciljeve i samih Srba koji su bili godinama izolovani.Na srecu,komunisti polako gube oslonac,cini mi se zahvaljujuci najvise nasoj SPC.U pravu su mnogi koji kazu da kod nas jos uvek nema prave demokratije,ali bice je kad konacno raskrstimo sa antisrpskom politikom u nasim redovima.Tada cemo dobiti i nasu vlast i nasu opoziciju.

  2. Napisaću hint za opoziciju, mada sumnjam da bi poslušali. Verovatno i ne čitaju komentare. Svejedno, molim Danas da objavi, ljudi nisu upućeni. Ključna pobeda u Turskoj bila je 2019. Inače, Erdo je tokom godina počeo da ozbiljno vara i zloupotrebljava državu, pre nije morao. Sada je opoziciji bilo lakše jer je u međuvremenu dobro vodila gradove i opštine. Transparentnost 100%. 2019. je turska opozicija išla u koaliciji, sada su išli odvojeno (nemam mesta da pišem zašto, duga priča). Najbolji rezultat je napravio CHP, koji je za 6 godina iznedrio fantastične kadrove, ranije izabrane pozitivnom selekcijom. Npr. Zejdan Karalar, reizabran u Adani, praktično je rok zvezda. Posle ovih izbora, onom malom broju preostalih uhleba i intrigaša u CHP-u preti totalno izumiranje. 2019. je ukinut odabir kandidata lobiranjem, i zamenjen je istraživanjima i konkretnim podacima o stavovima građana – i o kandidatima i o ključnim problemima u gradovima. Pa tek onda većanje u partiji. Počeli su da stalno rade, pre su smandrljavali kampanju mesec dana pre izbora, kao što se kod nas radi (stranke smeju da na ulici razgovaraju sa građanima 24/7). Promena ratoborne retorike, što je bilo presudno, došla je kao kruna na sve ovo. I na kraju kampanja, planirana da traje 6 meseci, zbog vanr. izbora 2018. trajala 3. Da li je naša opozicija spremna da pročisti redove od šićardžija i uhleba, da se skroz demokratizuje, da radi svaki dan, da razvije zajedničke konkretne predloge za sve nivoe države, promeni retoriku i na kraju oduva nesposobni SNS na nameštenim izborima?

  3. Turci su imali sreće što su se posle skoro 5 vekova raskantali sa nama, inače ko zna šta bi bilo sa njima.Prošla sam celu Tursku i zaista je fantastična zemlja, a Erdogan se pokazao kao pravi predsednik, dostojanstveno prihvatio rezultate, bez vredjanja i svega onoga što mi od našeg predsednika slušamo svakog dana.Daleko smo mi od Turske.Oni su gospoda.

  4. sagovornici. Potrošeni likovi. Kad dođu novi, kao u Turskoj, onda može nešto da bude.

  5. Zašto je Erdogan izgubio lokalne izbore? Nije primenio Vučićev recept premeštanja stanovništva. Pokušao je da izbori budu demokratski. To se Vučiću ne dešava. Kad ga narod neće, on dovede drugi koji će glasati za njega.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.