Stav Savezne Republike Nemačke, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, kao i ostalih 27 članica Unije jeste da predlog specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za pregovore o statusu Kosova Martija Ahtisarija nema razumnu alternativu – rekao je Gernot Erler, zamenik ministra inostranih poslova Savezne Republike Nemačke na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Nemačkoj ambasadi u Srbiji.

Stav Savezne Republike Nemačke, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, kao i ostalih 27 članica Unije jeste da predlog specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za pregovore o statusu Kosova Martija Ahtisarija nema razumnu alternativu – rekao je Gernot Erler, zamenik ministra inostranih poslova Savezne Republike Nemačke na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Nemačkoj ambasadi u Srbiji.
On se juče sastao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i predsednikom G17 Plus Mlađanom Dinkićem, kao i ministrom inostranih poslova Vukom Draškovićem i liderom LDP Čedomirom Jovanovićem.

Evropska perspektiva zavisi od zemlje

– Savezna Republika Nemačka je zainteresovana da period do isteka njenog predsedavanja EU iskoristi za pomoć Srbiji prilikom formiranja nove vlade koja bi bila stabilna, funkcionalna, demokratska i okrenuta reformama – objasnio je Gernot Erler, zamenik šefa nemačke diplomatije, na konferenciji za novinare. On je izrazio nadu da će vlada biti formirana do 14. maja, kada ističe ustavom predviđeni rok. On je, takođe, izrazio nadu da će jedan od zadataka nove vlade biti bolja i odlučnija saradnja s Haškim tribunalom kako bi pregovori o stabilizaciji i pridruživanju EU bili nastavljeni. Ponovio je da se Nemačka zalaže za evropsku perspektivu Srbije, ali je objasnio da se do nje ne dolazi prema automatizmu, već da ona zavisi od unutrašnjeg razvoja zemlje.

– Svi napori Nemačke i EU okrenuti su ka postizanju rešenja o statusu Kosova koje se bazira na kompromisu do kojeg se došlo pregovorima. Mi ne želimo unilateralno rešenje, niti jednu stranu kao pobednika – istakao je Erler.

Slučaj ambasadora Cobela je zaključen

– Zamenik ministra spoljnih poslova Nemačke Gernot Erler izjavio je da je „tema Andreas Cobel zaključena objašnjenjem ambasadora od 12. aprila“. „U razgovorima koje sam imao, ta tema, u skladu s našim očekivanjima, nije bila od značaja. Mi se svi slažemo u tome da je ta tema zaključena objašnjenjem ambasadora od 12. aprila“, rekao je Erler.

Nemački diplomata je objasnio da je jedan od razloga njegove posete Beogradu bio i da se detaljnije informiše povodom predloga o nadgledanoj autonomiji. Erler je istakao da mu je premijer Srbije objasnio da takav predlog predstavlja sažetak dosadašnjih srpskih stavova.
Na pitanje novinara da li je EU spremna da preuzme vođenje misije na Kosovu Erler je objasnio da je za obezbeđivanje poštovanja prava svih stanovnika Pokrajine, a posebno manjina, neophodno da Kfor, koji je zadužen za neposrednu bezbednost, ostane na terenu. Pored toga, on je naveo i imenovanje međunarodnog civilnog predstavnika, kao i uspostavljanje Misije vladavine prava, inače najveće misije EU dosad.
Kako je saopšteno iz kabineta predsednika Tadića, Erler je u susretu s predsednikom Srbije izrazio snažnu podršku evropskoj i evroatlantskoj budućnosti Srbije. Tadić i Erler su, kako se navodi, razgovarali o bilateralnim odnosima, evropskoj i evroatlantskoj integraciji Srbije i o pitanju budućeg statusa Kosova, saopštio je kabinet predsednika. Tadić je preneo stav da je Srbija protiv nezavisnosti Kosova i za kompromisno, balansirano i pravedno rešenje budućeg statusa koje neće destabilizovati region.
Kako je saopšteno iz Vlade Srbije premijer Koštunica je u razgovoru s gostom iz Nemačke naglasio da je Srbija predložila nadgledanu autonomiju kao rešenje za status Kosova i Metohije, istakavši da to rešenje predstavlja pravi kompromis i u skladu je s Poveljom UN i njenim osnovnim principom garantovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta država, kao i s Ustavom Srbije i svim evropskim vrednostima. Koštunica je ukazao da nadgledana autonomija koju predlaže Beograd omogućava Albancima u Pokrajini da ostvaruju svoje interese i da je, s druge strane, takvo rešenje saglasno Povelji UN jer Srbija zadržava svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Takođe je upozorio da pretnje nasiljem i ucene kojima pribegavaju albanski separatisti predstavljaju ekstremnu opciju i mogu da imaju veoma ozbiljne i dalekosežne posledice za rešavanje drugih sličnih slučajeva ma gde svetu.
Predsednik Vlade je istakao da na Kosovu i Metohiji nisu ispunjeni standardi iz Rezolucije 1244 SB UN, u šta se direktno uverila i delegacija SB UN koja je pre nekoliko dana boravila u Pokrajini.
Kako je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije Erler je u razgovoru s ministrom Draškovićem rekao da se njegova zemlja protivi svim najavama jednostranog priznanja Kosova sve dok je na snazi važeća Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari