Nadam se da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić ispoštovao proceduru i pravila prilikom donošenja odluke o učešću Vojske Srbije na vojnoj paradi u Moskvi, 9. maja, ocenjuje za Danas Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu.

– Upitana kako komentariše to što predsednik Nikolić nije doneo tu odluku u dogovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem, već kako je Danasu rečeno u kabinetu predsednika Vlade – potpuno samostalno, sagovornica našeg lista kaže da ne bi da komentariše „da li predsednik Nikolić konsultuje premijera Vučića  o ovoj ili nekoj drugoj temi“.

„Ako postoji protokol kako predsednik Republike donosi odluku o tome gde šalje vojsku i ako postoje pravila koja kažu ko sve treba da da mišljenje o tome, onda se nadam da je Tomislav Nikolić to ispoštovao, kao i da se konsultovao i sa savetnicima pre nego je odluku doneo“, ističe Zorana Mihajlović za Danas.

Upitana kako ocenjuje to što će Srbija, pored Belorusije, biti jedina država na evropskom tlu koja će poslati vojnike da marširaju ulicama Moskve zajedno sa pripadnicima ruskih oružanih snaga, odnosno na koji način će se to odraziti na odnose sa EU, potpredsednica Vlade Srbije nas je ostavila bez odgovora.

Kao i prethodnog dana, ni juče nismo dobili odgovor na pitanje iz kabineta premijera Vlade Srbije o tome da li su tačne informacije i utisci koje su Danasu preneli izvori sa Andrićevog venca – da je Aleksandar Vučić vest o slanju srpskih vojnika u Moskvu primio „jako pozitivno“. Ni iz kabineta Federike Mogerini, visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, juče nismo dobili komentar o odluci Srbije da prisustvuje vojnoj paradi u Moskvi, koju ignorišu sve države članice EU, kao i zemlje kandidati za članstvo.

Kako Danas saznaje u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, na vojnu paradu koja se održava u Moskvi povodom Dana pobede  i 70 godina od pobede nad fašizmom, Vojska Srbije upućuje 72 pripadnika Garde, jednog pripadnika Kopnene vojske, jednog pripadnika RV i PVO i jednog pripadnika Komande za obuku. Komandant ešalona biće potpukovnik Vladimir Vukajlović, komandant Gardijskog bataljona. Paradi će prisustvovati pored predsednika Nikolića i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, prema nezvaničnim informacijama Danasa, i ministar odbrane Bratislav Gašić.

„Ne zna se još ko će snositi troškove učešća na paradi, postoji više opcija“, rekli su Danasovi sagovornici iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Pored Srbije, na vojnoj paradi u Moskvi marširaće sa ruskim oružanim snagama i Kina, Indija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Jermenija, Tadžikistan. Podsetimo, Vojska Srbije po prvi put u istoriji odnosa sa Ruskom Federacijom dobila je poziv da učestvuje na vojnoj paradi. Ni pre pet godina, 2010. kada je obeležavano 65 godina od pobede nad fašizmom, Vojska Srbije nije dobila poziv za učešće. Takođe, u istoriji odnosa Srbije i Rusije nikada nisu bile organizovane zajedničke vojne vežbe dve države, već je to prvi učinjeno prošle godine u novembru, usred rasplamsanog sukoba EU i Rusije. Za ovu godinu planirane su dve zajedničke vojne vežbe sa ruskim oružanim snagama, od kojih će se jedna održati u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari