Eskobar: Uveren sam da niko ne želi eskalaciju i nasilje 1. septembra 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LIČOVSKI

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je od kosovskih čelnika u Prištini dobio uverenje da niko ne želi eskalaciju i nasilje 1. septembra, kada ističe rok do kojeg je Vlada Kosova odložila primenu recipročnih mera za dokumente i registarske tablice izdate u Srbiji.

Eskobar danas u Prištini boravi sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, a njihova zajednička poruka je da na Kosovu borave sa ciljem sprečavanja eskalacije situacije 1. septembra, javlja Radio slobodna Evropa.

Nakon sastanka sa čelnicima Kosova i opozicionim strankama, Eskobar je rekao da očekuje da će Kosovo i Srbija imati konkretan predlog za rešavanje pitanja srpskih registarskih tablica i dokumenata.

On je naglasio i da je dobio uverenje da niko ne želi eskalaciju i nasilje 1. septembra.

„Dakle, danas smo ovde da se pobrinemo da sve te dobre želje i sav taj optimizam budu pretočeni u dobrobit zemlje“, rekao je Eskobar.

On je ponovio da podržava dijalog kojim posreduje EU i postizanje rešenja za, kako je rekao, „ova teška pitanja“.

Lajčak je rekao da je imao „dobar razgovor“ sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednicom Kosova Vjosom Osmani, naglasivši da je zajednički cilj EU i SAD da spreče nove tenzije.

„Najvažnija poruka je da sam ovde sa Gabrijelom Eskobarom, da pokažemo da je jedinstvo između EU i SAD potpuno. Radimo zajedno na normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. I drugo, međunarodna zajednica je veoma zabrinuta zbog onoga što smo videli na terenu 31. jula. I očekuje se od nas zajedno, kao pregovarača i od lidera Kosova i Srbije, da ne dozvolimo da se ovo ponovi 31. avgusta i zato smo tu“, citira RSE Lajčaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari