Hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića je važan element, koji je udahnuo svežu energiju procesu evrointegracija Srbije, ali na tehničkom smislu važno je da Beograd sprovede reforme, neophodne za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – izjavila je sinoć visoka predstavnica Unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, posle razgovora u četiri oka s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.


Na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije, Ešton je ocenila da je juče bio „važan dan za Srbiju i one koji oplakuju svoje bližnje“ i čestitala Tadiću na Mladićevom hapšenju.

Predsednik Srbije poručio je da zvanični Beograd posle hapšenja Ratka Mladića očekuje da do kraja godine dobije ne samo status kandidata, nego i datum za početak pregovora za članstvo u EU. Tadić je rekao da „Srbija treba da bude ambiciozna, pogotovo kad ispunjava svoje obaveze“, da je „u istorijskom, političkom i civilizacijskom smislu dobijanje statusa kandidata i datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU važno za ceo region“, zbog čega posle prijema Hrvatske u Uniju ne sme biti velika pauza za Srbiju i Crnu Goru. Tadić je s Ketrin Ešton, kako se sinoć čulo, razgovarao o odnosima Srbije i EU, kao i o dijalogu Beograda i Prištine. Predsednik Srbije je naglasio da očekuje rezultate od tih razgovora, jer „Srbija nema ni jedan razlog da blokira politički proces, već ima interes da se što pre pronađe rešenje za sve aspekte kosovske drame koja postoji više od 20 godina na prostoru Balkana“.

– Ukupna politička strategija, koja je izvedena u niz konkretnih koraka koje pokušavam da nametnem u političkom životu u Srbiji je način da se reše konflikti. Duboko sam uveren da prostor Zapadnog Balkana ne može biti integrisan u EU, ukoliko donese naše unutrašnje konflikte u institucije Unije. Moramo rešavati naše konflikte i pre nego što dovršimo pregovore o članstvu u EU – rekao je Tadić.

Na novinarsko pitanje u kojim granicama Brisel vidi Srbiju kao kandidata za članstvo u EU i da li s Prištinom o evropskim integracijama razgovara kao sa delom Srbije pod protektoratom UN ili kao samoproglašenom nezavisnom državom, Ketrin Ešton je odgovorila da je „budućnost i Srbije i Kosova u EU“. Ona je naglasila da Brisel s Kosovom sarađuje u skladu sa Rezolucijom SB UN i da s obe strane radi na rešavanju tehničkih pitanja, što treba da olakša praktični život ljudi.

Ketrin Ešton će danas u Prištini imati odvojene razgovore sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i predstavnicima Euleksa. Iz Kancelarije specijalnog predstavnika EU na Kosovu najavljeno je da će se Ešton i Tači zajedno obratiti novinarima u Prizrenu.

Šetnja

U društvu šefa delegacije EU u Srbiji Vensana Dežera, upravnika direktora EU za Balkan Miroslava Lajčaka i posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine Roberta Kupera Ketrin Ešton je juče prošetala centrom Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari