Estonski ministar poručio Marku Đuriću: Neprihvatljivo rukovanje sa ratnim zločincima 1Foto: Printscreen Iks Marko Đurić

Ministar spoljnih poslova Estonije Margus Cakna podsetio je ministra spoljnih poslova Srbije Marka Đurića na bliskost Beograda sa Rusijom, istakavši da je neprihvatljivo rukovanje sa ratnim zločincima.

Sve ove poruke stale su jedan karak tvit ministra Cakne na društvenoj mreži Iks.

„Čekao sam Marka Đurića i naglasio da je neprihvatljivo rukovati se sa ratnim zločincem koji pokušava da potkopa bezbednost Evrope i suverenitet Ukrajine. Od Srbije se, kao kandidata za EU, očekuje da prilagodi svoju politiku EU. Podržavam dijalog Srbije i Kosova ka miru“, napisao je on.

Uz ove poruke objavio je i video Đurićevog dolaska u estonsko ministarstvo.

Prilikom jučerašnjeg sastanka se šefom estonske diplomatije Đurić je rekao da je za Srbiju od ogromne važnosti da napravi novi korak ka izgradnji odnosa sa Estonijom i ostalim baltičkim državama, kao i da u Srbiji postoji mnogo optimizma da će biti u stanju da dostigne standarde potrebne za članstvo u Evropskoj uniji, što uključuje i spoljnu i bezbednosnu politiku EU.

Đurić je izrazio zahvalnost Estoniji na podršci u dijalogu između Beograda i Prištine i dodao da se nada da će nova Evropska komisija postaviti taj dijalog kao jedan od svojih prioriteta, što će pomoći stabilnosti u regionu.

On je izvestio estonskog ministra o situaciji na KiM i potezima kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Šef srpske diplomatije pohvalio se na Iksu da je ovo prva poseta ministra spoljnih poslova iz Beograda Estoniju u poslednjih 14 godina.

Čini se da Beograd tokom tih godina nije pridavao mnogo važnosti odnosima sa takozvanim baltičkim zemljama koje su, posle ruske aneksije Krima, uglavnom imale negativan stav o evropskim integracijama Srbije smatrajući Beograd bliskim saradnikom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sada, budući da je Estonka i bivša premijerka Kaja Kalas postala nova šefica evrospke diplomatije, koja će se ubuduće baviti dijalogom Beograda i Prištine, zvanični Beograd pokušava da uspostavi veze sa Estonijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari