Etinger: 2025. realistična za ulazak Srbije u EU 1

Evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger rekao je Radioteleviziji Srbije (RTS) da Srbija mora da radi na ekonomskom rastu kako bi bila partner na jedinstvenom tržištu i privukla investitore i ocenio da je Srbija kao kandidat za članstvo u Uniji ostvarila veliki progres i ukoliko bi se proces ubrzao, 2025. bila bi realistična.

„Evropska komisija je prezentovala sledeći budžetski period od 2021. do 2027. i o njemu sam informisao srpske zvaničnike kako bismo napravili plan za finansijsku pomoć i novac iz pretpristupnih fondova, kako bi Srbija sprovela reforme i postala punopravna članica Unije“, rekao je Etinger.

Na pitanje da li u periodu, od 2021. godine, Srbija može da očekuje više novca iz pretpristupnih fondova, on je rekao da blisko sarađuje s kolegama, Mogerinijevom i Hanom kako bi stabilizovali reforme i finansirali važne projekte koji će doprineti regionu Zapadnog Balkana i to je oko milijardu evra godišnje, što je 25 odsto više nego sada.

Na konstatsciju da taj plan ne isključuje ideju i mogućnost da Srbija postane članica 2025. godine, Etinger je odgovorio:

„Ne, ne uopšte. Članstvo je povezano sa poglavljima i pregovorima i, kada dođemo do dogovora, mi ćemo odmah modernizovati naš plan.“

On je ocenio da su izazovi koji stoje pred Srbijom „pre svega, tpostizanje evropskih standarda: jedinstvenog tržišta, uvoza–izvoza i konkurentnosti. Kako ispuniti te standarde, naš je primarni cilj i ambicija.“

Prema njegovoj oceni Srbija sve više ispunjava obaveze.

„To je složen posao kada je reč o postizanju konkurentnosti. Srbija mora da radi na ekonomskom rastu kako bi bila partner na našem jedinstvenom tržištu i privukla investitore. Potom, tu je prihvatanje vrednosti u vezi sa vladavinom prava i dobrosusedskom politikom“, rekao je on.

„Ako pogledamo unazad, Srbija je kao kandidat ostvarila veliki progres i mnogo toga je rešeno i urađeno. Ukoliko bi se proces ubrzao, 2025. bila bi realistična“, ocenio je Etinger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari