rejtingFoto: FoNet/Ana Paunković

Dvanaest nevladinih organizacija pozvalo je nedavno EU i ostale zapadne partnere da napuste politiku saradnje sa Aleksandrom Vućićem. Iz ovih organizacija su poručili da je „danas postalo očigledno da politika pomirenja i saradnje s režimom u Srbiji neće uroditi plodom“.

Između ostalog, potpisnici ovog apela – Autonomni ženski centar, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za savremenu politiku, CRTA, ISAK fond, Evropski pokret u Srbiji, Slavko Ćuruvija fondacija, JUKOM, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija i Građanske inicijative – naveli su da je građanima Srbije uskraćen je pristup slobodnim i nezavisnim medijima.

„Podrivajući ustavni poredak Srbije i njime uspostavljenu podelu vlasti, predsednik republike je uzurpirao ovlašćenja Vlade, Narodne skupštine, pa čak i sudstva. Nacionalizam, korupcija i organizovani prekogranični kriminal u stalnom su porastu. Regionalni odnosi su zategnuti, kosovsko pitanje je zašlo u ćorsokak, a spoljnopolitička orijentacija Srbije je rastrzana između mimikrije integracije u EU i bliskih veza sa Rusijom“, stoji u pismu.

Na pitanje kolika je snaga ovakvih pisama, odnosno šta poruka potpisnika ovog apela znači evropskim liderima, Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava, organizacije koja je potpisnik, kaže za Danas da „značaj apela 12 organizacija civilnog društva je pre svega u tome da se zaustavi podrška i tolerancija na kleptokratski režim u Srbiji od strane Evropske unije ali drugih partnera kao što su SAD.“

Urušavanje ustanova države vodi u novi ciklus nasilja kako unutar Srbije, tako i van njenih granica

– Osnovna poruka apela je da se ne sme žrtovati demokratija i vladavina prava u Srbiji zarad primirja na Balkanu jer upravo urušavanje ustanova države vodi u novi ciklus nasilja kako unutar Srbije, tako i van njenih granica. Izgradnja demokratije u Srbiji najviše zavisi od potencijala kredibilne poltiičke alternative trenutnoj vlasti i zato pozivamo na struktuirani dijalog s prodemokratskim i pro-EU akterima u zemlji i regionu. Vlast koja godinama predstavlja ratne zločince kao heroje, a konsekventno glorifikuje i napadače iz Banjske ne može biti partner koji radi na izgradnji mira – ističe naš sagovornik.

EU da prestane više da toleriše Vučića: Sagovornici Danasa koji su potpisali apel za prekid saradnje Zapada sa režimom 1

U apelu dalje stoji da je oružani sukob u Banjskoj, 24. septembra i reakcije iz Beograda koje su usledile, „otkrili da se vlast retko kad vodi osnovnim vrednostima i zaštitom prava svojih građana, već da je više vođena zvanično promovisanom populističkom retorikom“.

– Podržavajući ljude povezane s organizovanim kriminalom, koji su pod američkim sankcijama, i proglašavajući ih za branioce srpskih interesa na Kosovu, režim Srbije gradi preteće strukture na Kosovu dok se pretvara da je konstruktivan partner u dijalogu. Njegova desetogodišnja politika, narativi i postupci stvorili su plodno tlo za nedavne tragične događaje, čime je destabilizovana sigurnost čitavog regiona – ističe se u ovom pismu.

Vlasti u Beogradu su sve više pod lupom nego što je to ranije bio slučaj.

Prema rečima Marka Milosavljevića, nema garancija da će apel imati odjeka u EU, ali, dodaje, ukoliko imamo u vidu skoro svakodnevne izjave zvaničnika EU povodom oružanog napada u Banjskoj kao i trgovinskog sporazuma sa Kinom, vlasti u Beogradu su sve više pod lupom nego što je to ranije bio slučaj.

– S obzirom da najčešće cenu populizma najskuplje plate građani, a ne autokrate – naš zahtev je i da se EU i zapadne zemlje uzdrže od uvođenja opštih ekonomskih ili drugih sankcija prema građanima Srbije – zaključuje naš sagovornik.

EU da prestane više da toleriše Vučića: Sagovornici Danasa koji su potpisali apel za prekid saradnje Zapada sa režimom 2
foto FoNet Milica Vučković

Prema rečima Dragana Popovića, direktora Centra za praktičnu politiku, organizacije koja je takođe potpisala pomenuti apel, „Evropska unija još uvek sprovodi politiku saradnje sa Vučićevim režimom koja uključuje velike ustupke i gledanje kroz prste dok se u Srbiji uspostavlja autokratski politički sistem“.

Vučiću su konflikti potrebni jer je to jedini način da ubedi ljude da su u stalnoj opasnosti i da zemljom mora da se vlada autokratski

– Ovakva politika pravdana je u prošlosti na različite načine, od toga da je na prvom mestu regionalna stabilnost koju samo jak lider poput Vučića može da obezbedi, pa do toga da u Srbiji ne postoji alternativa Vučiću. Sva su ova opravdanja bila besmislena još na početku Vučićeve vlasti, 2012. godine. Svaki autokrata, a posebno onaj koji na ratnom nasleđu i nacionalističkoj ideologiji gradi svoju moć, uvek će da proizvodi konflikte i da ih održava živim – kaže naš sagovornik.

Ne postoji razlog zbog kog bi se Vučić posvetio rešavanju bilo kog od konflikata na Zapadnom Balkanu, smatra on.

– Njemu su konflikti potrebni jer je to jedini način da ubedi ljude da su u stalnoj opasnosti i da zemljom mora da se vlada autokratski, u nekoj vrsti permanentnog vanrednog stanja. U takvim uslovima građani ne pitaju za inflaciju, siromaštvo, korupciju, pljačku javnih resursa, zagađenje… Takođe, alternativa Vučiću je slaba jer je on posvetio najveći deo političkog rada uništenju opozicije, civilnog društva, nezavisnih institucija i slobodnih medija – kaže Popović.

Dakle, naglašava, EU je od samog početka vodila katastrofalno pogrešnu politiku i to je ono na šta su je OCD pre nekoliko dana upozorile, ne po prvi put.

– Sada je situacija utoliko drugačija da je teže održavati privid o Vučiću kao faktoru mira i stabilnosti, a i opozicija je mnogo vidljivija nego prethodnih godina. Sve to zajedno učinilo je da i ovo pismo bude mnogo vidljivije i da mu se u Briselu posveti veća pažnja nego inače. Ipak, za konkretne rezultatie u vidu promene evropske politike prema Vučićevom režimu moraćemo da sačekamo još neko vreme. Ne očekujem da će evropski zvaničnici otvoreno priznati svoje greške, niti očekujem javni odgovor na pismo, ali sam potpuno siguran da je pismo pročitano i analizirano mnogo pažljivije nego što je to ranije bio slučaj – zaključuje Dragan Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari