Da li nepriznavanje genocida u Srebrenici može da zaustavi Srbiju na putu ka EU? 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Iako izjava portparola Evropske unije Petera Stana, da u EU nema mesta onima koji negiraju genocid u Srebrenici nema nikakvog pravnog dejstva, režim Srpske napredne stranke i predsednika Aleksandra Vučića se, prema mišljenju dela upućene javnosti, raspirivanjem mržnje i konstantnom relativizaciijom stara da Srbija ne uđe u EU.

Dan uoči obeležavanja genocida u Srebrenici, portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da za bilo koga ko pokušava da dovede u pitanje ovaj genocid nema mesta u EU.

Referišući na zajedničku izjavu visokog predstavnika i komesara zaduženog za proširenje EU, Stano je rekao: “Ono što se nalazi u toj izjavi je pozicija EU koje se podsećamo svake godine, da za bilo koga ko pokušava da dovede u pitanje ovaj genocid, ko pokušava da glorifikuje ratne zločince, nema mesta u EU, među nama”.

Iako je Srbija zvanično osudila zločin u Srebrenici Deklaracijom o Srebrenici koja je usvojena u Narodnoj skupštini 2010. godine, od pokretanja teme Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija od predstavnika vlasti možemo čuti različite poruke koje ga relativizuju.

Slične poruke možemo čuti i od predstavnika dela opozicije, tačnije od Nove Demokratske stranke Srbije koje je na Glavnom odboru strake usvojila svoju Deklaraciju o Srebrenici 9.juna, kojom se odbacuje tvrdnja da ratni zločin u Srebrenici predstavalja zločin genocida.

Tu deklaraciju će, kako su najavili, 11. jula predati službama u Skupštini Srbije u proceduru „Deklaraciju o Srebrenici“, kojom se odlučno odbacuje tvrdnja da ratni zločin u Srebrenici predstavlja zločin genocida.

Ipak, veliki deo opozicionih predstavnika neće podržati održavanje skupštinske rasprave o ovoj deklaraciji.

Svakako, ostaje pitanje da li se poricanje ili potvrđivanje genocida u Srebrenici može uključiti u uslove koji se pred Srbiju postavljaju na evropskom putu ukoliko je stav EU taj da za one koji poriču genocid nema mesta u Uniji.

Tema genocida u Srebrenici ne može biti deo pregovaračkog procesa

Istraživački analitičar Novog trećeg puta, Miljan Mladenović, ističe da smo iz EU više puta do sada u prethodnih nekoliko meseci, kada je zbog rezolucije UN ta tema ponovo postala aktuelna mimo godišnjice obeležavanja, čuli da je njihov stav po tom pitanju jasan i da očekuju poštovanje međunarodnih presuda i od svih zemalja koje pretenduju da se pridruže.

Da li nepriznavanje genocida u Srebrenici može da zaustavi Srbiju na putu ka EU? 2
foto: Medija centar

“Ipak, lično sumnjam da ta tema može ući u pregovarački proces na bilo koji način i da mnogo drugih tema predstavlja veći izazov od ove”, tvrdi Mladenović.

Naš sagovornik ipak ističe da je tema Srebrenice za vladajuću koaliciju izuzetno važna politička tema za unutrašnju politiku.

“Prema jednom od naših prethodnih istraživanja, tu temu kao važnu pri odluci za koga će glasati ocenjuje preko 40% birača vlasti, među kojima se skoro 2/3 njih u potpunosti ili uglavnom slaže sa tezom da se u Srebrenici dogodio ratni zločin ali ne i genocid nad Bošnjacima”, pojašnjava Mladenović.

S druge strane, Mladenović naglašava da je među tim biračima tri puta manje onih koji se slažu da je u Srebrenici bilo genocida u odnosu na ukupnu populaciju.

“Ipak, deluje mi da vlast za sada uspešno na domaćem terenu brani poziciju koju njihovi birači žele da čuju, a da na međunarodnom planu izbegavaju da se nedvosmisleno određuju oko ovog pitanja”, zaključuje sagovornik Danasa.

Vučić prekinuo evropski put Srbije

Vesna Pešić, sociološkinja i bivša ambasadorka ističe da izjava Petera Stana nema nikakvog pravnog dejstva i dodaje da takva izjava dolazi iz EU jer je Vučić ne dozvoljava da Srbija uđe u EU.

Da li nepriznavanje genocida u Srebrenici može da zaustavi Srbiju na putu ka EU? 3
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

“Dakle EU je odbačena, sem za tamošnje investicije, zbog subvencija i jeftine radne snage”, smatra Pešić.

Naša sagovornica ističe da bi Vučić morao po ustavu da ograniči svoje svevlašće, te da uspostavi vladavinu prava, slobodu medija, ljudska i radnička prava i poštene izbore, kada bi imao ozbiljnu nameru da Srbiju uvede u EU.

“On se pita bukvalno za sve, a sad je u kampanji za kopanje litijuma protiv volje velike većine građana. Već je dao istočnu Srbiju i rudnike Kinezima i ta oblast nije više zdrava za život. Sada on lično i kamarila daju i zapadnu Srbiju za kopanje litijuma što proizvodi katastrofalne ekološke posledice”, kaže Pešić.

Govoreći dalje o evropskom putu Srbije ona tvrdi da EU podržava Vučia jer ne želi da zagađuje zemlje članice, dok za Srbiju ne mare jer znaju da ona neće ni ući u EU.

“Da smo članica tog kluba ne bismo kopali litijum, ali nas je Vučić doveo u položaj kolonije”, tvrdi naša sagovornica.
Ona dodaje i da je narod neprekidnom kampanjum “formatiran” i da mu nije stalo do EU, te da on sada preferira Rusiju i Kinu i ističe činjenicu da u Srbiji postoji Ruska stranka kao manjinska, iako te manjine nema, pa ta stranka služi kao “fantomska lista”.

Neophodno da nas Stano podseti na poštovanje sopstvenog pravnog poretka

Član predsedništva Pokreta slobodnih građana, Natan Albahari najpre ističe da je Srbija kao članica UN obavezna da poštuje odluke Međunarodnog suda pravde, dok sa druge strane ima i sopstveni zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida.

Da li nepriznavanje genocida u Srebrenici može da zaustavi Srbiju na putu ka EU? 4
foto FoNet

“Ipak očigledno je neophodno da nas Peter Stano podseti na poštovanje sopstvenog pravnog poretka” kaže Albahari i slaže se u oceni Vesne Pešić da je jasno da vlasti u Srbiji ne rade ništa na pristupanju Srbije EU kao i da su u potpunosti razorili pravnu državu.

“Tako im ništa ne znači ništa ni da gaze po međunarodnom pravu, ako im to donosi političke poene”, dodaje naš sagovornik.

Albahari smatra je poruka Petera Stana je više nego jasna i ne treba da nas iznenadi.

“Pogotovo ne treba da iznenadi Vladu Srbije ili ministarku Miščević, kad Evropski Savet opet odluči da ne otvori nijedan novi klaster sa Srbijom. Niti treba da nas iznenadi kada Srbiji bude umanjen deo od novog plana rasta za Zapadni Balkan jer ne poštuje osnovne Evropske vrednosti i principe”, tvrdi sagovornik Danasa.

On dodaje da je to upravo zbog “konstantne relativizacije, neviđenog nivoa toksičnosti, mržnje i netolerancije” koje smo mogli da čujemo u vezi sa genocidom o Srebrenici u poslednjih nekoliko meseci i ističe da to upravo suprotno onome što se očekuje od zemlje kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.

“Interes Srpske napredne stranke nikada nije ni bio pristupanje Srbije Evropskoj uniji, bez obzira što to za nas znači ogromne ekonomske gubitke i nazadovanje, jer ukoliko bi Srbija bila članica, većina funkcionera vlasti bi snosila ozbiljne posledice pred uređenim sudovima”, pojašnjava Albahari.

Osnovna politika nacionalista na vlasti je, kako kaže, sejanje mržnje prema susednim narodima i negiranje počinjenih zločina upravo jer vlast zna da im to donosi najviše glasova, bez obzira što se na taj način razara društvo.

“Da bi Srbija postala članica EU, preduslov je smena režima Srpske napredne stranke, formiranje ozbiljne vlade koja će se temeljno posvetiti ispunjavanju uslova iz svih poglavlja i ubrzanju reformi”, zaključuje Albahari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari