Evropska unija svakako nije oduševljena odbijanjem Beograda da uvede sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize, ali ne verujem da trenutno postoji opasnost da prva poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije o pristupanju EU ne budu otvorena do kraja godine, ocenjuje za Danas Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Bukureštu i član Upravnog odbora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu iz Minhena.


Altman ističe da postoje i oni koji se zalažu za takvu reakciju Brisela.

„Oni kao argument za odlaganje otvaranja poglavlja navode da Srbija nije u potpunosti orijentisana prema EU, odnosno da ne želi da prihvati osnovne evropske vrednosti i politiku. Ipak, s druge strane, i dalje preovlađuje želja da se Srbija integriše u EU. Dakle, ne očekujem da će zasad biti primenjena neka vrsta „mekih sankcija“, poput odlaganja pregovora o pojedinim poglavljima. Istovremeno, to ne isključuje mogućnost da će pritisak na Beograd biti intenziviran u slučaju zaoštravanja konfrontacije Brisela i Moskve“, konstatuje Altman.

Govoreći o predstojećoj poseti Ivice Dačića Berlinu, nemački stručnjak navodi da će šefu srpske diplomatije biti predočene „jasne poruke“ u vezi sa „evropskom solidarnošću u domenu spoljne politike“.

„Nemački zvaničnici će nesumnjivo pitati Srbiju kako može da i dalje zastupa stav da poštuje i podržava suverenitet Ukrajine nad Krimom, a da, u isti mah, prihvata i pruža podršku težnji Rusije da proširi svoju teritoriju. To se u Berlinu doživljava kao paradoks“, zaključuje Altman.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da je dobio poziv od nemačkog kolege Frank-Valtera Štajnmajera da 22. avgusta poseti Berlin. „To je izuzetno važna poseta jer je ona u sklopu priprema za konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja će biti održana 28. avgusta u nemačkoj prestonici. Ovaj skup treba da doprinese jačanju odnosa sa Nemačkom i intenziviranju procesa evrointegracija“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari