"EU i Nemačka menjale demokratiju, vladavinu prava i evropsku perspektivu Balkana - za litijum" 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ)

Direkor Centra za proučavanje Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber ocenio je da su potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o strateškim sirovinama sa Srbijom,“EU i Nemačka menjale demokratiju, vladavinu prava i evropsku perspektivu Balkana – za litijum“ i dodao da je „sa takvim pristupom proširenje EU – mrtvo“.

„U Srbiji nema nezavisnih institucija, ni nezavisnih medija sa nacionalnim dometom, nema prostora za kritičko građansko društvo. Dakle, nema garancije da će rudarski projekat biti po standardima Srbije, da i ne pominjemo standarde EU“, objavio je Biber na društvenoj mreži Iks (X) povodom juče potpisanog Memoranduma.

Biber je podsetio da su prvi pokušaj projekta iskopavanja litijuma u Srbiji zaustavili masovni protesti 2021. a da „sada EU i Nemačka otvoreno podržavaju projekat nakon izborne prevare i pogoršanja vladavine prava“.

„Poruka će se čuti širom Zapadnog Balkana. Dogovor koji služi EU važniji je od vrednosti. Sa takvim pristupom proširenje EU je mrtvo“, dodao je Biber.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari