EU i SAD imaju kolonijalni pristup prema Srbiji 1Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Ulazak u Evropsku uniju (EU) 2030.godine već sad nam izmiče, ukazuje Strahinja Subotić iz Centra za evropske poltike, dok Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa smatra da EU i SAD imaju kolonijalni pristup prema Srbiji.

Ona je u razgovoru za serijal Kvaka 23 Novinske agencije FoNet objasnila da se to vidi u najnovijem izveštaju Evropske komisije u kojem je izneta ocena o ”ograničenom napretku” Srbije u procesu evropskih integracija.

”Time se šalje poruka da mi kao društvo i država nismo ni sposobni za bolje“, precizirala je Stojanović i napomenula da je ”ograničeni napredak” najniža moguća ocena, koja se već 10 godina upotrebljava u izveštajima Evropske komisije.

Kako je uporedila u razgovoru sa Tamarom Skrozza, takva poruka je nalik situaciji u kojoj odrasli pohvale i nagrade dete koje nešto nažvrlja na papiru, kako bi mu izgradili samopouzdanje.

”Mi nismo deca, ova zemlja ima i previše samopouzdanja, a time što je u predizbornom periodu poručeno da je nešto odlično urađeno, utiče se i na izbore”, tvrdi Stojanović, koja misli da je izveštaj Evropske komisije opet iskorišćen u predizbornoj kampanji.

Po njoj, Evropa je svesna šta radi, i svesno podržava ovu vlast, misleći da će time održati stabilnost u celom regionu.

S druge strane, Subotić formulaciju ”ograničeni napredak” vidi kao ”fini način” na koji nam EU poručuje da u praksi nedostaje verodostojan i potreban napredak.

Ako je cilj da Srbiju 2030.godine vidimo u EU, on smatra da je „ovaj izvještaj je loš, jer se pokazuje da imamo isti stepen pripremljenosti kao 2016. od kada Centar za evropske politike kvantifikuje ovakve izveštaje”.

Prema nalazima CEP, na skali pripremljenosti od 1 do 5, mi imamo trojku, za godinu dana smo na toj skali napredovali za 0.2 procentna poena, a u 60 odsto svih oblasti imamo ograničen napredak.

Subotić zbog toga ocenjuje da Srbija ne čini dovoljno na polju reformi, a da je zbog toga neizvesno da li će moći da bude deo faznog pristupanja koje se trenutno razmatra u Briselu.

”Deluje da je Srbija postala zaglavljena država na svom putu ka Uniji, da smo se zaglavili u taj neki lavirint i da, nažalost, naši donosioci odluka ne vide izlaz”, zaključuje Subotić u razgovoru za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari