EU osudila današnje zatvaranje ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova 1Foto: Twitter

Današnje zatvaranje devet ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova od strane kosovskih vlasti Evropska unija smatra “jednostranim i nekoordinisanim korakom, čime se krše sporazumi postignuti u okviru Dijaloga uz podršku EU,” saopštio je portparol Službe EU za spoljne poslove Peter Stano.

“U okviru Aranžmana u vezi sa telekomunikacijama postignutih 2013. godine i Akcionog plana dogovorenog 2015. godine, obe strane su se složile da razgovaraju o poštanskim uslugama „u kasnijoj fazi“, čime su prihvatile da to pitanje može rešiti samo u okviru Dijaloga. To je danas ponovo priznao Kosovski regulatorni organ za elektronske i poštanske usluge,” naveo je Stano u saopštenju i dodao da je EU spremna da to pitanje uvrsti na dnevni red sledećeg sastanka u okviru dijaloga dve strane.

Stano je još naveo da EU očekuje konstruktivne ideje obe strane koje bi mogle poslužiti kao osnova za pronalaženje rešenja.

“Jednostrane i nekoordinisane akcije ne mogu ponuditi rešenja za ovo ili bilo koje drugo pitanje koje spada u proces normalizacije između Kosova i Srbije. Zatvaranje postojećih službi kosovskih Srba, bez ikakvog novog prethodno dogovorenog aranžmana, dodatno će negativno uticati na svakodnevni život i uslove života ove zajednice. Pozivamo kosovsku vladu da preispita svoju odluku i pronađe rešenje za ovo pitanje putem pregovora u okviru Dijaloga uz podršku EU,” naveo je Peter Stano u pisanom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari