EU očekuje da Srbija do kraja godine započne usklađivanje sa evropskom viznom politikom 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Evropska unija očekuje da Srbija pre kraja godine započne usklađivanje sa evropskom viznom politikom, kako bi se smanjio broj ilegalnih migranata koji preko Srbije ulaze na teritoriju Unije, poručila je danas u Strazburu evropska komesarka za unutrašnje poslove Jilva Johanson.

Ona je, kako javlja dopsinik Radio-televizije Srbije, rekla da je iz Beograda sa najvišeg nivoa stigao pozitivan odgovor.

„Obratili smo se Srbiji na najvišem nivou i dobili pozitivan odgovor da će se Beograd uskladiti sa viznom politikom EU u odnosu na neke treće zemlje već sledećeg meseca, za neke druge zemlje očekujemo usklađivanje do kraja godine, a za neke do proleća naredne godine“, rekla je Johanson.

Ona je ukazala da je ove godine zabeležen ogroman rast broja ilegalnih imigranata sa teritorije Zapadnog Balkana, od kojih većina dolazi iz Srbije, koristeći bezvizni režim koji njihove matične države imaju sa srbijom.

Prema podacima Evropske komisije, značajno je porastao broj imigranata iz Indije, koji su trenutno najbrojnija grupa tražilaca azila u Austriji, a raste i broj imigranata iz Kube, Burundija i Tunisa.

Što pre Srbija uskladi svoju viznu politiku, to bolje, poručila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Jilva Johanson, ističući da su prijemni kapaciteti pojedinih zemalja, poput Slovenije, Austrije i Belgije, „zaista pod pritiskom zbog priliva ljudi koji najverovatnije nisu izbeglice“.

Evropski diplomatski izvori naveli su prošle nedelje da Srbija rizikuje sopstveni bezvizni režim sa EU ako ne smanji priliv migranata iz trećih zemalja koji bez viza putuju na njenu teritoriju, a zatim dalje u EU, podseća RTS.

Evropska komisija je u poslednjem izveštaju o napretku Srbije u evroitegracijama posebno naglasila potrebu da Beograd uskaldi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Briselom, uključujući i vizni režim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari