"EU od Kosova i Srbije očekuje da zaključe sporazum": Šta je Borelj poručio na sastanku s Đurićem? 1Foto: MSP

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj izjavio je danas na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem da Unija očekuje od Kosova i Srbije da bez odlaganja zaključe sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, u skladu sa pravnim tekovinama EU i međunarodnim pravom.

Kako je saopštila pres služba visokog predstavnika, najvažniji prioritet je da se krene dalje u implementaciji sporazuma na putu normalizacije odnosa, a Borelj je u tom kontekstu podsetio da evropski put Kosova i Srbije vodi kroz dijalog.

Borelj i Đurić su ponovili posvećenost putu Srbije ka EU i naveli da sa zadovoljstvom očekuju nastavak sprovođenja reformi u vezi evropskih integracija, a saglasili su se i oko potrebe unapređenja saradnje u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, prenosi Kosovo onlajn.

Borelj je istakao važnost usklađivanja Srbije sa stavovima i odlukama EU u oblasti spoljne i bezbednosne politike, uključujući i kontekst rata u Ukrajini.

Kako je istakao, EU snažno očekuje od Srbije da pojača napore ka punom usklađivanju, uključujući restriktivne mere.

„Potpuno usklađivanje je ključno za kandidata za članstvo u EU kako bi pokazao svoju stratešku orijentaciju i napredak ka članstvu u EU“, kazao je Borelj, navodi se u saopštenju.

On je pozitivno ocenio podršku koju Srbija pruža Ukrajini i njenom narodu.

Borelj je pozdravio kontinuirani, visokokvalitetni doprinos Srbije misijama i operacijama Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari