ekoloski protestfoto FoNet Marko Dragoslavic

Paradoksalna situacija koju, između ostalog, odlikuje specifičnost situacije da najviši evropski zvaničnici dolaze u Srbiju da dogovore iskopavanje litijuma sa režimom Aleksandra Vučića, dok je proevropska opozicija protiv tog čina, ispostavlja pitanje o poverenju koje ove stranke kao i evropski raspoloženi građani imaju u odnosu EU.

Istovremeno, antievropska opozicija je iznova pronašla razloge za afirmaciju sopstvenih načela, pa su gotovo sve desničarske i nacionalističke stranke snažno osudile dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca u Beograd, 19. jula.

Sličan narativ, odnosno osude možemo da čujemo i od većine stranaka proevropskog raspoloženja.

Da li je u Srbiji na delu paradoks – proevropska opozicija "protiv" EU, zbog iskopavanja litijuma? 1
Foto: Fonet TV

“Kosovom i litijumumom vlast trguje u zamenu za tolerisanje nazadovanja demokratije u Srbiji”

– Mislim da ta situacija pokazuje kompleksnost odnosa Srbije i EU. Sa jedne strane, ima i dalje dosta opoziciono orijentisanih građana koji žele Srbiju u EU jer žele evropske standarde i vrednosti. Sa druge strane, Evropska unija i njene članice se u Srbiji po bitnim temama, uključujući i litijum, vode interesima. Ti interesi se nekad, što je slučaj sa litijumom, i među dobrim delom ovih pristalica EU percipiraju kao neusklađeni sa interesima Srbije – da li je to u ovom slučaju tako treba da kažu stručnjaci, ne ja, ali ta percepcija postoji – kaže za Danas Aleksandar Ivković, istraživač Centra savremene politike.

Osim toga, dodaje, upravo kod tema kao što su Kosovo i litijum, vlast uspeva da trguje kooperativnošću u zamenu za tolerisanje nazadovanja demokratije u Srbiji. To je, ponovo, tačka razlaza između demokratske opozicije i EU. „Doduše, moja ocena je da su već dugo godina očekivanja od EU po tom pitanju previsoka, i da u najboljim okolnostima spoljni akteri ne mogu da značajno pomognu ukoliko istovremeno ne postoji snažan unutrašnji pritisak na vlast.“

„Ja ne vidim razrešenje ove „rastrzanosti“ opozicije i građana koje predstavlja. Mislim da će, čak i uz litijum, građani koji su do sada bili pro-evropski i dalje biti za EU, u smislu dosezanja standarda i vrednosti. Treba dodati da odustajanje Srbije od članstva u EU ne bi ni u kom slučaju sprečilo projekat litijuma, koji je skroz odvojen od procesa pristupanja Srbije EU – Srbija je, za EU, u ovoj oblasti jednaka bilo kojoj trećoj državi. Tako da ne postoji veliki prostor za zaokret opozicione politike, ali sigurno će se odnosi sa EU u narednom periodu biti obeleženi razočarenjem.“

Da li je u Srbiji na delu paradoks – proevropska opozicija "protiv" EU, zbog iskopavanja litijuma? 2
Foto FoNet Zoran Mrđa

“Da li verujemo da će Zagorka Dolovac da zaštiti interese građana?”

To je apsolutno netačno i takva teza se zlonamerno podmeće od strane vlasti kako bi skrenuli fokus sa suštine problema. Suština nije u antievropskom stavu, već u dokazano opravdanom nepoverenju u institucije otete od strane SNS-a da će obezbediti poštovanje standarda i zakona i time zaštiti zdravlje ljudi i životnu sredinu – kaže za Danas Pavle Grbović, narodni poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana.

Kako dodaje, ni Evropska unija ni Nemačka niti bilo koja druga država nema mehanizme da to obezbedi, to mogu da urade samo institucije naše zemlje.

– Doslovno nijedan projekat u toj privrednoj grani koja je po svojih suštini “prljava” i potencijalno opasna nije sproveden na apsolutno ispravan način. Nijednom institucije naše zemlje nisu reagovale, ne na ispravan, već na bilo koji način. Dati u ruke nemačke standarde korumpiranim naprednjačkim kadrovima i očekivati njihovu punu primenu je naivno koliko i dati meni bolid formule 1 i očekivati da postanem svetski šampion – kaže Grbović.

U teoriji je to možda zamislivo, ističe dalje, ali u praksi i jedno i drugo može da proizvede fatalne posledice.

– Tako veliki projekti mogu da se sprovode bezbedno samo u dobro uređenim zemljama koje imaju nezavisne institucije sposobne da se odupru politickom i ekonomskom pritisku o otporne na korupciju. Da li iko objektivan u Srbiji može da ima puno poverenje u kadrove koji su glasali i skupljali sigurne glasove jer su “morali zbog dece” da isto tako sutra neće morati da prećute ili previde nešto drugo? Da li verujemo da će pravosudni sistem u čijem srcu tihuje Zagorka Dolovac učini bilo šta da zaštiti interese građana, pre nego interese prebogate multinacionalne kompanije i družine na vlasti? – kaže sagovornik Danasa.

To je nezamislivo, dodaje, ali to ni na koji način ne može da se dovede u vezu sa našim “negativnim” odnosom prema EU.

– Upravo suprotno, samo kada budemo u svim oblastima dostigli evropske standarde, a tu pre svega mislim na vladavinu prava, slobodu medija i nezavisnost sudstva, onda će o ovom i svim drugim sličnim projektima moći da se razgovara u normalnoj atmosferi i da se donose dobre odluke. To očigledno nekome nije u interesu, a taj neko nije Poket slobodnih građana već vlast SNS-a – zaključuje Pavle Grbović.

Da li je u Srbiji na delu paradoks – proevropska opozicija "protiv" EU, zbog iskopavanja litijuma? 3
Foto FoNet Zoran Mrđa

“Ogroman broj građana Srbije je protiv iskopavanja litijuma”

– Stranka Zajedno je protiv iskopavanja litijuma jer ne postoji bilo kakva garancija da neće doći do uništenja životne sredine. Svi eksperti koji su do sada mogli da se izjasne o ovom projektu bilo da je to Biološki fakultet ili odbor za životnu sredinu SANU, i domaća stručna javnost upravo ukazuju na rizike od razorne devastacije prirode, uništenju poljoprivrede i privrede u Zapadnoj Srbiji – kaže za Danas Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno.

Pri tome, dodaje, u podzemnom sastavu Jadra i Mačve nalazi se najveća zaliha najkvalitetnije pijaće vode u Jugoistočnoj Evropi. Ima ga 4,1 tona u sekundi, a u ovom trenutku samo Šabac crpi tu vodu u količini od 250 litara u sekundi.

– Kapacitet ovog vodnog resursa je takav da zadovoljava potrebe svih vojvođanskih gradova kao što je npr. Zrenjanin i preko 20 tamošnjih opština koji u ovom trenutku nemaju pijaću vodu. Zamislite regionalni vodovod koji bi sproveo vodu iz Mačve u Vojvodinu. Cena izgradnje takvog vodovoda bi bila niža od troška izgradnje nacionalnog fudbalskog stadiona – kaže sagovornik Danasa.

I šta je onda potencijal za razvoj Srbije?, pita.

Da li je to litijum za Rio Tinto ili voda za svako domaćinstvo u Vojvodini?

– Kako izgleda život bez vode na temperaturama od 40 stepeni. Kako izgleda život kada nemate vode za piće, hranu, da se okupate ili zalijete njivu. I koliko ta voda vredi, ako je stavite svojim građanima na raspolaganje. Vredi zlata jer znači život! Nisam video ni jedan zvaničan dokument u kome EU zahteva od Srbije da iskopava litijum. Kao što reče juče uvažena Sofija Mandić, na tribini stranke Zajedno u Zemunu- ovu zemlju vodi raspikuća koji nudi i ono što mu niko ne traži, samo da bi se održao na vlasti – ističe Zelenović.

Prema njegovim rečima, “raspikuća Vučić je 2017. godine na sebe preuzeo obavezu da gura projekat u Jadru bez studije o proceni uticaja na životnu sredinu, što se protivi Arhuskoj međunarodnoj konvenciji i taj njegov čin je Ustavni sud trebalo da oceni neustavnim”.

– Što se tiče dolaska kancelara Šolca, stranka Zajedno je juče predložila da ambasada Nemačke organizuje sastanak kancelara i lidera stranaka koalicije Srbija protiv nasilja, koja je na parlamentarnim izborima u decembru osvojila preko 900 hiljada glasova. Naš cilj je da Nemačka vlada sad ili bilo kada može da čuje argumente proevropske opozicije protiv projekta rudarenja litijuma. Takođe, stranka Zajedno je poslala pismo novoizabranim zelenim evroposlanicima u Evropskom parlamentu, tražeći podršku u borbi protiv ovog rušilačkog projekta – kaže sagovornik Danasa.

Kako zaključuje, ogroman broj građana Srbije je protiv iskopavanja litijuma.

– „Zajedno“ će se zajedno sa svojim narodom boriti za normalan život u Srbiji. Ova borba će biti diplomatska, ali i na svaki drugi način koji bude bio nužan – smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari