EU i SAD pomogle kosovskom tužilaštvu da obezbedi dokaze za slučaj "Banjska" 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova zadužen za slučaj oružanog obračuna „Banjska“ Naim Abazi izjavio je danas, pošto je objavljeno da je podignuta optužnica protiv 45 osoba, da su članice Evropske unije i Sjedinjene Američke Države pomogle Tužilaštvu da obezbedi važne dokaze.

Abazi je rekao novinarima da je obavljeno 66 razgovora sa svedocima i optuženima, analizirano je 12 elektronskih uređaja i oko 1.266 komada oružja i druge opreme i obezbeđeno je na stotine dokumenata koji sadrže ključne dokaze u tom slučaju.

Među glavnim optuženima je i bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić.

On je, kako je izjavio Abazi, bio vođa grupe naoružanih Srba i igrao je važnu ulogu u koordinaciji i kriminalnim aktivnostima, navode Reporteri.net.

Uputili smo desetine zahteva za međunarodnu saradnju, uključujući članicama EU, SAD i drugim zemlje kojima smo uspeli da pružimo važne dokaze. Ti zahtevi su bili od suštinskog značaja da se otkriju pravci finansiranja i obezbede dokazi za podizanju snažne optužnice, rekao je Abazi.

On je izjavio da je zaplenjena pokretna i nepokretna imovina, uključujući oklopna vozila, gotovinu i bankovne račune za koje se sumnja da su pribavljeni nezakonitim radnjama.

Što se tiče pranja novca, otkrili smo da su sredstva prenošena preko složenih finansijskih mreža, uključujući preduzeća registrovana na ime trećih lica i ulaganja u nelegalnu imovinu. Od optužnice očekujemo da će svi umešani odgovarati za svoje postupke, poručio je Abazi.

Za 45 okrivljenih postoji osnovana sumnja da su počinili krivična dela u vezi sa terorizmom, tačnije protiv ustavnog poretka Kosova, finansiranje terorizma i pranje novca, izjavio je glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Bljerim Isufaj.

Morali smo da čekamo dugo da podignemo optužnicu, rekao je Isufaj i dodao da su ispitivanja obavljena u inostranstvu verovatno glavni razlog odlaganja optužnice.

Na pitanje novinara da li je optužnica podignuta zbog političkog pritiska kao i raznih izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija i drugih institucionalnih čelnika, Isufaj je odgovorio da tog uticaja nije bilo.

Specijalno tužilaštvo se ne bavi percepcijama i ne komentariše bilo čije izjave, poručio je Isufaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari