EU traži od Beograda punu primenu preporuka ODIHR 1Foto FoNet: Milica Vučković

EU pažljivo prati situaciju oko lokalnih izbore u Srbiji održanih 2. juna i traži od vlasti u Beogradu punu primernu preporuka međunarodnih posmatrača iz OEBS-ove kancelarije za praćenje izbora ODIHR, prenosi N1.

U Evropskoj Komisiji za N1 kažu da uzimaju u obzir preliminarne nalaze i zaključke međunarodnih posmatrača iz ODIHR-a prema kojima su „izbori bili dobro vođeni, nudeći biračima širok spektar političkih alternativa”, ali i “zabrinutosti zbog široko rasprostranjenog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebe javnih resursa, dok je medijska pristrasnost u korist vladajuće koalicije negativno uticala na proces”.

“U svetlu preliminarnih nalaza i zaključaka ODIHR-a, EU podseća da izborni proces zahteva dalje opipljivo unapređenje i dalju reformu, pošto je pravilno funkcionisanje demokratskih institucija Srbije u srži procesa pridruživanja Srbije EU. U tom kontekstu, puna primena preporuka ODIHR-a ostaje prioritet i mi smo spremni da podržimo Srbiju u primeni ovih preporuka,” naveo je portpoarpol službe za spoljne poslove Evropske Komsijie Peter Stano.

On je dodao da Brisel želi da pruži podršku međustranačkom dijalogu u Srbiji, kao i nastavku rada na “inkluzivnoj i transparentnoj” primeni ranijih preporuka ODIHR-a.

“Očekujemo jasnu i vremenski ograničenu primenu konkretnih mera za unapređenje izbornog okvira u Srbiji. Prioritet se mora dati smislenoj reviziji biračkog spiska i pristupu medijima, što su pitanja koja su od vitalnog značaja za poverenje javnosti u izborni proces,” rekao je Stano.

On je dodao da bi nadležni nacionalni organi u Srbiji trebalo da izrade verodostojne izveštaje o svim incidentima i nepravilnostima.

“Nastavljamo da pozivamo političko rukovodstvo u Srbiji da obezbedi konstruktivan i inkluzivan dijalog širom političkog spektra. Čvrsto verujemo da je učešće političke opozicije u demokratskim institucijama, uključujući izbore, od suštinskog značaja za svaku demokratiju koja dobro funkcioniše,” rekao je Peter Stano za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari