EU pozdravila Vučićev zahtev za povratak Srba u kosovske institucije 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano pozdravio je delove obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se odnose na povratak kososvkih Srba u institucije Kosova.

“Pozdravljamo spremnost koju je izrazio predsednik Vučić da nastavi da učestvuje u dijalogu koji vodi EU. Pozitivno vidimo poziv na učešće kosovskih Srba na izborima na Kosovu i reintegraciju kosovskih Srba u sve kosovske institucije koje su napustili 2022”, izjavio je Stano u pisanom odgovoru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podsetio je da je EU dosledno pozivala Beograd da ohrabri, a Prištinu da omogući reintegraciju kosovskih Srba.

U obraćanju 13. septembra Vučić je zatražio raspisivanje lokalnih izbora na severu Kosova, povratak Srba u policiju i pravosuđe i povlačenje specijalnih policijskih snaga sa severa Kosova.

Ispunjenje tog zahteva je, prema stavu Srbije, pretpostavka za napredak u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje
Brisela.

‘Zapaljiva retorika ugrožava bezbednost’

Stano je poručio da su zapaljiva retorika i jednostrane akcije suprotne dijalogu.

„Ugrožavaju normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i bezbednost građana“, naveo je Stano.

Ponovio je poziv EU na deeskalaciju situacije i na punu i hitnu implementaciju sporazuma. Pozvao je obe strane da potvrde konstruktivno angažovanje u procesu normalizacije.

„Sporazumi o dijalogu predviđaju korake i procedure da se to desi, posebno u skladu sa kosovskim pravnim okvirom. U ovom kontektu primena Zajednice opština sa srpskom većinom je veoma važna”, saopštio je Stano.

Ovom prilikom potvrdio je nameru EU da u utorak 17. septembra održi rundu dijaloga na nivou glavnih pregovarača ali za sada ostaje neizvesno da li će doći do zajedničkog susreta.

Po saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), pregovarači Petar Petković iz Beograda i Besnik Bisljmi iz Prištine potvrdili su dolazak u Brisel u utorak, dok postoji nezvanična potvrda da će odvojeno razgovarati sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Izvori iz Brisela navode da su obe strane pokušale da diktiraju dnevni red trilateralog susreta, da nisu pristale na ono što je tražila druga strana, kao i da su ignorisale prvobitni evropski predlog agende za razgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari