Iako Srbiji predstoji dugačak put do ulaska u Evropsku uniju, bar što se tiče viznih olakšica osećaju se pomaci. Kada je Rumunija postala članica EU ukinula je takse za državljane Srbije, odnosno, vize za tu susednu zemlju postale su besplatne.
– Normalno je to što se vize za naše državljane ukidaju, jer EU obavezuje zemlje u regionu da se jedne drugima približavaju, da postoji ozbiljna saradnja.

Iako Srbiji predstoji dugačak put do ulaska u Evropsku uniju, bar što se tiče viznih olakšica osećaju se pomaci. Kada je Rumunija postala članica EU ukinula je takse za državljane Srbije, odnosno, vize za tu susednu zemlju postale su besplatne.
– Normalno je to što se vize za naše državljane ukidaju, jer EU obavezuje zemlje u regionu da se jedne drugima približavaju, da postoji ozbiljna saradnja. Albanija je potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU, tako da je logično što je ukinula vize za našu zemlju – kaže za Danas Vladimir Todorić, savetnik potpredsednika Vlade za evropske integracije.

Bez kontrole s KIM

U državnom timu Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije za Danas procenjuju da je ukidanje viza za državljane Srbije „veoma mudar potez Albanije“ i ukazuju da se „ukidanjem viza formalizuje sadašnje stanje – nema granične kontrole s KIM“. Time se, tvrde izvori Danasa „beogradskom pregovaračkom timu uzima važan argument o de fakto velikoj Albaniji“.

Prema njegovim rečima, to je jedan od dobrih parametara u daljem odnosu Srbije i Albanije, kao i odnosu s Evropskom unijom.
Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe da je ukidanje viza logična odluka Albanije zbog priprema za regionalnu saradnju i pridruživanje EU, „iako je objektivno procedura za ulazak u Albaniju bila liberalizovana, jer se viza plaćala deset dolara plus drugi papiri koji su bili potrebni“.
On navodi da su mnogi Albanci s Kosova mogli da odlaze u Albaniju pomoću Unmikovih pasoša i smatra da je ukidanje viza posledica politike EU, jer se ona zalaže upravo za bezvizni režim.
– Mislim da je Albanija time povećala motiv za dolazak u ovu zemlju i da nema direktne benefite u vezi s Kosovom i Metohijom, već da želi da pokaže Evropi da je stabilna država spremna za ulazak u EU – objašnjava za Danas Janjić, dodajući da Albanija unutar svojih granica nije sigurna zemlja i „da EU sumnja u Berišu“.
Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope i bivši ministar inostranih poslova, kaže da ukidanje viza za građane Srbije nema nikakve veze s trenutnom situacijom u vezi sa statusom Kosova, već da je to potreba Albanaca da Srbija njima ukine vize.
– Iako su se vize za Albaniju na granici dobijale veoma lako – za pet minuta – Albanci su imali potrebu, osim što mogu lako da dođu u Crnu Goru na more, da isto tako nastave s proširivanjem, pa dođu i u Srbiju – ocenjuje on.
Svilanović navodi da je to sasvim normalno stanje, „tako je Srbija ukinula vize Hrvatskoj, očekujući da će Hrvatska isto uraditi, što je i učinila posle šest meseci“.
Predsednik Socijalističke partije Srbije i član skupštinskog Odbora za inostrane poslove Ivica Dačić objašnjava za naš list da je bezvizni režim „stara ideja“ i da je potrebno što pre to omogućiti.
– Ukidanje viza je dobar potez Albanije, ali je potrebno sprečiti sve ono negativno sa čim se Evropa suočava, kao što je protok narkotika, oružja i problematičnih lica – ističe on.
Dačić naglašava da nisu sve zemlje iste u svom odnosu prema Evropskoj uniji, ali da Srbija mora da čini ustupke i pridržava se pravila EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari