EU zahtevnija prema Beogradu?

Ostavite komentar


  1. Crna Gora otvara i zatvara poglavlja, napreduje u pregovorima i približavanju EU, bez da crnogorski političari i mediji, kako štampani tako i oni elektronski, o tome pišu i izveštavaju niti 10% od srpskog dramatizovanja oko srpskih pregovora sa EU. Srpski pregovori sa EU mogli bi da se kandiduju za glavnu nagradu Sterijinog pozorja. Glavnu rolu sebi dodelio glavni srpski režiser i supermen. Nedavno inzistirao, navalio i lupao po Briselu i ostalim centrima u EU ko Maksim po diviziji, samo da dobije makar okvirni datumu ulaska u Uniju, pa dobio okvirni, načelni, opisni datum neulaska u EU (ne pre 2027.)

  2. Gledao sam ruski film Hladni Tango koji kroz priču o tragičnoj ljubavi jedne Litvanke i litvanskog Jevreja opisuje vreme drugog svetskog rata, nemačke okupacije gde su Litvanci i Nemci pobili preko 200.000 Jevreja a Rusi su zbog kolaboracije i svakodnevnog oružanog otpora proterali u Sibir 260.000 Litvanaca. U oslobađanju Baltičkih zemalja od Nemaca poginulo je 200.000 vojske SSSR. Znači, za sve njih i posebno Poljske Rusija je simbol okupatora. Srbija taj problem nema – Carska Rusija je odigrala veliku ulogu u oslobađanju od Otomana i zahvaljujući pre svega caru Nikolaju II Romanovu izdejstvovao je spasavanje preko 150.000 srpskih vojnika i njihov oporavak kao i odlučni proboj Solunskog Fronta i kasnijim mirovnim sporazumima praktično stvorio kraljevinu SHS – Jugoslaviju. Vojska SSSR je praktično oslobodila FNRJ, JBTito je elegantno (pre svega unutarpartijskim obračunom) rekao NE Staljinu i od Hruščova je opet cvetala saradnja SFRJ i SSSR. Možemo samo zameriti SSSR-u što je učestvovala u naoružavanju hrvatskih Zengi ali se delimično iskupila povlačenjem Ruskog Bataljona iz BiH (platio moj Pećanac Bogoljub Karić) i donošenju rezolucije UN 1244 kao i mirovni plan o Kosovu i Metohiji tj. Ahtisari-Černomidin koji je potpuno ugrađen u ustav R. Kosovo. Naravno da su Rusija i Kina (kasnije će zahtevati i da se udaljimo od Kine i od Arapa odnosno svih onih sa kojima EU ne želi da Srbija ima bolje odnose od njih samih. P.S. I ako smo bili bombardovani od NATO i oni su bili saveznici albanskih separatista u vreme pristupanja Partnerstvu Za Mir Srbija je bila većinski za Evroatlanske integracije (Čak i do 70% ) a sada je što se tiče EU spao na 46-47% a NATO se ne sme ni pomenuti.

  3. Šta ćemo sada mi, sinji kukavci da radimo? Priterivanje uza zid se, izgleda, iznenađujuće brzo približava, lufta sve manje. Od "dva koloseka" (i Kosovo i EU) u upotrebi – saobraćaju ostaje samo jedan, a od "dve stolice" (i Rusija i EU) jedna ode u rashod. Ovi iz EU se, na naše, moguće, iznenađenje više ne šale. Naše mudrovanje u vidu kupovanja vremena više nema prođu. Ne znam zašto, ali mi nešto pada na pamet floskula o "štapu i šargarepi (moja baba je znala reći – "šangarepa")?

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.