– Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova, kaže za Danas da nema vlade koja nije mogla da uradi više, ali da je ova koju predvodi Mirko Cvetković uradila mnogo više od Koštuničine i za 12 meseci nadoknadila trogodišnji zastoj.

– Često se zaboravlja da Skupština odlazi na letnju pauzu bez zaostalih zakona posvećenih evropskim integracijama, a veliki broj njih predložila je Vlada. Činjenica je da je parlament za 12 meseci usvojio više zakona nego što je to učinjeno u prethodne tri godine. Vlada je radila relativno dobro, ali pomalo nedostaje koordinacija među ministarstvima – navodi Sonja Liht.

Naša sagovornica podseća da su usvojeni zakoni koji su značajni za podnošenje kandidature za članstvo. Kako ocenjuje, „Kancelarija za evropske integracije spremna je da se kandidatura podnese koliko sutra“, ali je to neizvodljivo zbog blokiranog Prelaznog trgovinskog sporazuma.

– Veoma sam kritična kada je stav Holandije u pitanju, jer se njime sprečava kandidatura i ide se naruku onima u Srbiji koji ne žele evropske integracije – ističe Liht. Ona, međutim, dodaje da se uprkos spoljnim pritiscima mora postaviti i pitanje da li su nadležna ministarstva učinila dovoljno da se preostali haški optuženici uhapse.

Liht kaže da se, i pored usvojenih zakona, nije dovoljno uradilo na reformi institucija.

– To je u vreme krize teško, ali ne i nemoguće. Potrebno je imati viziju kako rešiti probleme – upozorava sagovornica Danasa.

Vladimir Todorić, direktor Pravnog foruma, kaže za Danas da je ukupan utisak da Vlada ne radi dovoljno na reformama neophodnim za evropske integracije.

– Vlada je startovala loše s regionalnom politikom koja je od velike važnosti za evropske integracije, jer EU gleda na nas kao na region, „u paketu“. Posle početne krize napravljen je pomak u regionalnoj saradnji, ali odnosi su i dalje loši, jer kako mogu biti dobri kada se Hrvatska i Srbija međusobno optužuju za genocid, kada Beograd razgovara sa Sarajevom preko Banjaluke, a Srbija nema ni pun kapacitet odnosa s Crnom Gorom. Balkan se u EU opaža kao region sa suviše problema – objašnjava Todorić i dodaje da je stav Holandije prepreka, ali da ni u drugim državama EU nema entuzijazma kada je reč o proširenju.

Todorić naglašava da se o reformama više priča, nego što se na njima realno radi.

– Unutrašnje reforme su loše krenule. Više se priča o korupciji nego što se ona suzbija, ne radi se na reizboru sudija, slabo se radi na liberalizaciji javnog sektora, a borba protiv monopola nije počela. Dobro je da je pokrenuta priča o regionalizaciji Srbije, ali se ipak čini da je to svojevrsno spinovanje kako bi se skrenula pažnja sa statuta Vojvodine. Nema kapaciteta da se radi na reformama jer se više energije troši na problem Kosova, dok je borba protiv korupcije donekle osujećena prirodom vladajuće koalicije – ističe Todorić.

Sagovornik Danasa dodaje da je i Ratko Mladić možda mogao da bude uhapšen u proteklih 12 meseci, ali da to vladi premijera Cvetkovića ne treba u potpunosti stavljati na teret.

„Cvetkoviću, ugledaj se na Sanadera“

Beograd – Vlada Mirka Cvetkovića nije učinila ništa dobro za Srbiju u prvih godinu dana i mora da ode, poručili su Nenad Popović, predsednik Ekonomskog saveta DSS i Velimir Ilić, predsednik NS na konferenciji za novinare u beogradskoj knez Mihailovoj ulici. „Cvetkoviću, uradi ono što je Sanader uradio i podnesi ostavku“, apelovao je Ilić na premijera. Popović je Cvetkoviću uputio otvoreno pismo u kome je u 25 tačaka naveo šta je Vlada obećala, a šta uradila u prvoj godini mandata. DSS je organizovala izjašnjavanje građana koji su mogli da odgovore na pitanje „Da li ste zadovoljni radom Vlade u prvoj godini mandata“ i svoj listić ubace u glasačku kutiju. S. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari