Ruski konvoj sa 300 tona humanitarne pomoći za Srbe na severu Kosova i Metohije, koji se zbog spora sa Euleksom od utorka nalazi na administrativnom prelazu Jarinje, danas ujutru trebalo bi da krene prema Zvečanu, najavio je juče u Leposaviću ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Vasiljevič Konuzin.


On je juče posle sastanka sa predstavnicima lokalnih vlasti i na severu KiM rekao da su „u toku završna usaglašavanja procedure“, ali nije želeo da govori o detaljima. Konuzin je objasnio da je plan razrađivan u trouglu Moskva-Beograd-predstavnici kosovskih Srba, kao ida je bilo i kontakata sa EU i ruskom delegacijom u Briselu.

Kako Danas nezvanično saznaje, u pratnji ispred ruskih kamiona najverovatnije će ići lokalna Kosovska policijska služba i tri džipa Euleska, koji će do Jarinja morati da dođu preko Merdara i Raške, odnosno putevima centralne Srbije. U sedištu Misije EU na Kosovu juče nije bilo moguće potvrditi ove informacije.

Radenko Nedeljković, načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga, rekao je juče u Leposaviću da su se predstavnici Srba sa severa KiM saglasili da se poštuje dogovor koji je postignut u Briselu – da tri džipa Euleksa prate konvoj od Jarinja do Kosovske Mitrovice. Nedeljković napominje da to neće promeniti sadašnji odnos Srba prema Euleksu, kojem će kretanje na severu KiM biti „omogućeno kada se vrati u okvire svog mandata i prestane da pomaže instaliranje albanskih institucija na severu Pokrajine“.

Srbi su i juče prepodne na barikadi u Leposaviću zaustavili vozilo Euleksa, koje se kretalo prema Jarinju. Pripadnici Euleksa vratili su se u pravcu Zvečana, a građani su potom pustili konvoj američkog kontigenta Kfora da nesmetano prođe na ovoj barikadi na kojoj je jedna traka prohodna za saobraćaj.

Euleks je u utorak na Jarinju, posle detaljne provere propustio dva od 27 kamiona iz ruskog konvoja i obustavio dalju kontrolu, jer su Rusi odbili pratnju Misije EU, čijih su 11 džipova Srbi istog dana blokirali u Zvečanu. Treći ruski kamion u utorak uveče ostao je na samom prelazu, a ostatak konvoja se nalazi na Rudnici, nekoliko kilometara od administrativnog prelaza Jarinje. Ambasador Konuzin, koji je u pratnji humanitarne kolone, odbio je predlog Euleksa sa ruski kamioni na KiM uđu preko prelaza Merdare, jer Moskva ne priznaje carinike samoproglašene kosovske države.

Spor Euleksa i Rusije razrešen je preksinoć u Briselu na samitu EU i Ruske Federacije, gde je „slučaj“ Jarinje bio među prvim temama. Maja Kocijančić, portparol visokog predstavnika EU za bezbednost i spoljnu politiku, izjavila je juče za naš list da je postignut „dogovor između Unije i Ruske Federacije o tranzitu humanitarnog konvoja do odredišta“ i da se „u kontaktima sa svim stranama radi na realizaciji, kako bi konvoj krenuo što pre“. Ona nije mogla da precizira kada će Euleks pustiti ruski konvoj.

Kocijančić je izbegla direktan odgovor na pitanje Danasa da li je u pregovore na bilo koji način bio uključen i zvanični Beograd, imajući u vidu da je do spora Euleksa i Rusa došlo na teritoriji Srbije. Ona kaže da Brisel ima „redovan kontakt sa Beogradom“, ali je kategorična da je ovo dogovor između „EU i Ruske Federacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari