Kosovska Mitrovica, Beograd – Delegacija Skupštine zajednice opština AP Kosovo i Metohija s predsednikom Radovanom Ničićem na čelu trebalo bi danas da razgovara s predsednikom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović. Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština, izjavio je za Danas da će glavna tema susreta biti Euleks i pregovori koje Beograd vodi u vezi s razmeštanjem misije EU na KiM.

– Tražićemo da nam se kaže kakvi se to pregovori vode i ko u njima učestvuje. Ukoliko država popusti, i bez rezolucije pristane na Euleks, mi smo spremni da preduzmemo i druge akcije zarad našeg opstanka na KiM. Tražićemo, takođe, i jačanje institucija države Srbije u Pokrajini, reagovanje Beograda na pretnje Tačija i drugih „albanskih ratnika“ upućene Srbima, kao i raspisivanje pokrajinskih izbora na KiM kao odgovor na Euleks – kaže Jakšić.

Prema njegovim rečima, peticiju protiv Euleska dosad je potpisalo 19 hiljada Srba sa KiM. Radovan Ničićjuče je na konferenciji za novinare u severnom delu Kosovske Mitrovice, najavio da će se „potpisi prikupljati još oko dve nedelje, da će ih Skupština potom proslediti predsedniku Srbije, parlamenta i ambasadi Rusije u Srbiji i UN“.

Listi srpskih državnih zvaničnika i institucija koji ne žele da komentarišu pregovore o Euleksu između Beograda i Brisela, pridružilo se juče i Ministarstvo za KiM. Resorni ministar i državni sekretar juče „nisu bili u mogućnosti da odgovore“ na pitanja da li je Ministarstvo za KiM uključeno u te pregovore, ko u ime srpske strane pregovara i o čemu, kao i da li su tačne ocene dela javnosti da vlasti izbegavanjem usvajanja rezolucije o KiM u Skupštini Srbije, u kojoj nema slaglasnosti oko Euleksa, svesno „kupuju vreme“ dok ne završe pregovore s Briselom.

Aleksandar Ivanko, portparol Unmika, potvrdio je sinoćda su se šef Unmik Lamberto Zanijer i izaslanik UN Endrju Ledli juče sastali sa predstavnicima Vlade Srbije i drugim relevantnim činiocima u zemlji sa kojima su razgovarli o takozvanih šest tačaka. „Zanijer se vratio večeras iz Beograda u Prištinu, gde će uskoro razgovorati i sa kosovskim zvaničnicima na tu temu“, rekao je Ivanko. Dodao je da je izaslanik UN Ledli ostao u Beogradu na razgovorima. Upitan sa kim su se Zanijer i Ledli sastali, poručio je da tu informaciju treba potražiti od vlasti u Srbiji. Ivanko je ponovio sinoćda će Misija UN na Kosovu nastaviti da pomaže dijalog Beograda i Prištine o šest tačaka koje se odnose na svakodnevni život građana na Kosovu. Te tačke je generalni sekretar UN Ban Ki Mun naveo u pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću u junu ove godine, a odnose se na policiju, sudstvo, granicu, carinu, infrastrukturu i zaštitu kulturnog nasleđa na Kosovu.

Ruše adute Srbije

– Priče o administrativnoj podeli i severu KiM bez Euleksa, služe da smanje eventualnu pobunu protiv misije EU i da se njeno razmeštanje lakše progura. Srbi u enklavama južno od Ibra ne mogu da se bune, ali na severu je situacija drugačija. Ne znam kako Boris Tadić prihvatanjem Euleksa misli da brani inicijativu i stavove Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Svaka podela KiM, pa i ta administrativna zbog Euleksa, ruši međunarodni princip o celovitosti državne teritorije, što je najjači srpski adut – kaže Marko Jakšić. On smatra da je „prihvatanje Euleska deo pogodbe Beograda i Brisela, cena za neutralnost država članica EU prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN“ i podseća da je ambasador SAD u Srbiji nedavno podsetio šefa srpske diplomatije da obećanja data u vezi Euleska.

TADIĆ: Pregovori sa predstavnicima UN nisu tajni

– Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da ne vidi način da Srbija učestvuje u procesu koji se tiče razmeštanja misije Euleks bez rešenja unutar UN. On je objasnio da je „prvi korak u kojem država učestvuje“ razgovor sa predstavnikom UN Lambertom Zanierom o šest tačaka koje je definisao Ban Ki Mun. „Ukoliko dobijemo rešenje sa UN o tih šest tačaka, koje se tiču konkretnog života naših ljudi i statusa Srbije na KiM, moguće je da se postigne i rešenje na Savetu bezbednosti i o razmeštanju Euleksa „, rekao je Tadić novinarima posle javne rasprave o pravosudnim zakonima. On tvrdi da sa „Zanijerom i predstavnicima UN razgovaraju predstavnici Srbije na drugim nivoima i da to nisu tajni razgovori“. On je ponovio da su „sve misije na KiM dobrodošle, pod uslovom da ne primenju Ahtisarijev plan, da su statusno neutralne i da imaju odobrenje Saveta bezbednosti UN“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari