Euleks: Pratimo 108 slučajeva koji se odnose na Srbe, bez detalja o poslednjim hapšenjima 1Foto: N1 (arhiva)

Misija Euleks prati 108 slučajeva koji se odnose na Srbe na Kosovu, ali ne može detaljnije da komentariše slučajeve i stanje Srba pritvorenih od početka eskalacije situacije na severu, naveli su iz Euleksa za portal Nacional, a prenosi Kosovo online.

„Euleks prati 108 slučajeva koji se odnose na Srbe na Kosovu, ili koji mogu uticati na međuetničke odnose, uključujući slučajeve na koje se pozivate. To je u skladu sa našim mandatom, da pratimo odabrane slučajeve, u celom lancu pravosuđa“, navodi se u odgovoru Euleksa za taj portal, koji je u tekstu podsetio na izjavu šefa diplomatije EU Đuzepa Borelja da će Euleks pratiti slučajeve privedenih u kontekstu eskalacije situacije na severu Kosova, kao i navode direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića da su Srbi koje je uhapsila kosovska policija maltretirani i premlaćeni.

Euleks dalje navodi da su njihovi posmatrači prisustvovali na 1.940 sudskih saslušanja u 330 aktivnih krivičnih i građanskih predmeta od 15. juna 2018. do 14. juna 2023.

To praćenje je rezultiralo sa tri javna izveštaja sa nalazima i preporukama nadležnim organima.

Takođe, navode da Euleks procenjuje funkcionisanje kosovskog pravosudnog sistema u smislu poštovanja proceduralnih i zakonskih odredbi i ljudskih prava i, preko svoje jedinice, podržava Popravnu službu Kosova kroz praćenje, mentorstvo i savetovanje.

„Ovo je postignuto zahvaljujući redovnom prisustvu eksperata Euleksa u svim kazneno-popravnim ustanovama na Kosovu i kroz brojne sastanke sa osobljem Kosovske popravne službe“, stoji u odgovoru.

Euleks je naveo i da je od MUP-a Srbije zatražio i dobio informacije o slučaju trojice uhapšenih kosovskih policajaca.

„Što se tiče slučaja trojice kosovskih policajaca, Euleks nema mandat da prati slučajeve u drugim jurisdikcijama. Mandat Misije za praćenje slučajeva ograničen je na Kosovo. Međutim, Euleks je zatražio i dobio informaciju o slučaju trojice kosovskih policajaca od srpske policije na osnovu Protokola o policijskoj saradnji između Euleksa i MUP-a Srbije“, dodaje se u odgovoru Misije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari