Šefica Misije Euleksa na Kosovu Natalija Apostolova osudila je napore da se ukine
Zakon o Specijalnom sudu, ocenjujući to kao veoma lošu stvar za Kosovo, a iz Kancelarije visoke predstavnice Evropske unije (EU) Federike Mogerini saopštavaju da to predstavlja i stav Unije,prenosi Ekspres.

Predsendik Kosova Hašim Tači je u ponedeljak uveče za Televiziju Klan Kosova rekao da su mu ambasadori zapadnoevropskih zemalja tražili objašnjenje povodom inicijative za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine i da im je on rekao da „ne može da obuzda volju poslanika“.

Ako oni misle da je to pravedno, to je njihova odluka, a ne moja, rekao je Tači.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je, kako prenosi Epoka, da bi inicijativa 43 poslanika trebalo da dobije epilog u parlamentu.

Ta inicijativa je legitimna, smatra Haradinaj, a Vlada će poštovati odluku parlamenmta o toj temi.

Lider Demokratske lide Kosova i bivši premijer Isa Mustafa rekao je za RTK da pokušaji da se ukine Zakon o specijalnom sudu nisu mudri i nisu promišljeni do kraja.

Međunarodna pravda se ne može izbeći i ukoliko su određeni ljudi počinili zločine, za to treba da odgovaraju, rekao je Mustafa.

U petak je u kosovskoj skupštini propao pokušaj sazivanja vanredne sednice parlamenta na kojoj bi se razmotrilo ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Posle toga je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji odredio zimsku pauzu u radu do 14. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari