Evroposlanici sa zvaničnicima i civilnim sektorom 1Foto: Fonet Nenad Đorđević

Poslanici Evropskog parlamenta koji će 22. i 23. septembra boraviti u poseti Srbiji imaće susrete sa državnim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima civilnog sektora, saznaje Danas u Briselu.

Prema rečima naših sagovornika, delegaciju EP predvodiće poslanik Eduard Kukan, a među evroparlamentarcima biće i Knut Flekenštajn, potpredsednik grupe Socijalista i demokrata u EP, kao i još nekoliko članova EP, uključujući najverovatnije Emilijana Pavela, predsednika neformalne grupe „Prijatelji Srbije“.

Kako je Danas već ranije objavio, prvog dana posete predstavnika EP u Beogradu će boraviti i Dejvid Mekalister, izvestilac EP za Srbiju, dok će pojedini evroposlanici, poput Franca Bogoviča, poslanika Evropske narodne partije, učestvovati u petak na skupu u Narodnoj skupštini Srbije „Pregled IPA fondova – uspesi i izazovi instrumenata za pretpristupnu pomoć EU“. Ta konferencija biće posvećena regionalnom razvoju.

Predviđeno je da se 22. septembra delegacija EP najpre susretne sa šefom Delegacije EU u Srbiji, ambasadorom Majklom Davenportom, a potom sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, dok su za kasnije planirani razgovori sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, ministarkom pravde Nelom Kuburović, te radni ručak sa predstavnicima civilnog sektora. U poslepodnevnim satima biće održana radna sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU-Srbija, kojom će predsedavati Vladimir Orlić i Eduard Kukan. Narednog dana biće održano još jedno zasedanje POSP-a, a evroposlanici će potom posetiti termoelektranu „Nikola Tesla“ u Obrenovcu.
Poseta članova EP smatra se izuzetno važnom, imajući u vidu da će u oktobru biti objavljen godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, kao i da Beograd priželjkuje otvaranje još nekoliko pregovaračkih poglavlja sa EU do kraja godine.

Fajon na Paradi ponosa

Poslanica grupe Socijalista i demokrata u EP Tanja Fajon boraviće ovog vikenda u Beogradu, saznaje Danas. Fajon će u subotu učestvovati na skupu pod nazivom „Belgrade Pride Forum“, a u nedelju na Paradi ponosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari