Evropska komesarka sprema odgovor Kosovu 1Beograd, 17.06.2021. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic sastao se sa Komesarkom Evropske unije za unutrasnje poslove i migracije Ilvom Johanson, danas u Predsednistvu u Beogradu. Nakon sastanka Ugovor o podrsci EU u upravljanju migracijama potpisali su ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic, sef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i predstavnica Medjunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Markovic. Na fotografiji Komesarka Evropske unije za unutrasnje poslove i migracije Ilva Johanson. (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO)

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson odgovoriće pisanim putem Vladi Kosova, na kritike da se predlogom Evropske komisije i kosovski Srbi uključe u proces liberalizacije viznog režima, potvrdila je danas portparolka Komisije Anita Hiper, prenela je Radio-televizija Kosova (RTK).

Ona je navela da je u toku rad na sastavljanju odgovora.

Prošlonedeljni predlog Evropske komisije ima za cilj da se u liberalizaciju uključe i nosioci pasoša koje izdaje Koordinaciona upraca Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, a koji do sada bili isključeni iz procesa liberalizacije i za Kosovo i za Srbiju.

„Komisija je 16. novembra odobrila predlog da se osigura da svi građani Zapadnog Balkana budu obuhvaćeni bezviznim režimom kada putuju u Evropsku uniju“, rekla je Hiper.

Vlada Kosova je izrazila zabrinutost zbog ovog predloga i zatražila od evropskih institucija da ponovo razmotre taj predlog.

Da bi ta odluka stupila na snagu potrebno je odobrenje i Saveta EU i Evropskog parlamenta, navodi RTK i objašnjava da, čak i ako predlog Evropske komisije prođe, procedura traje i kosovski Srbi sa srpskim pasošima neće uživati slobodu kretanja od 1. januara, kao što će se desiti sa vlasnicima biometrijskih kosovskih pasoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari