Pisonero: Evropska komisija pomno prati slučaj navodnog pritvaranja i maltretiranja Nikole Sandulovića 1foto FoNet Aleksandar Barda

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da EK pomno prati slučaj, kako kaže, navodnog pritvaranja i maltretiranja Nikole Sandulovića, predsednika Republikanske stranke.

„Videli smo izveštaje o navodnom pritvaranju i maltretiranju gospodina Sandulovića. Pomno pratimo ovaj slučaj i u kontaktu smo sa nadležnim organima i zainteresovanim stranama“, kaže on.

Pisonero kaže da je važno imati potpunu jasnoću činjenica oko ovog slučaja.

„Očekujemo da se poštuju prava svih građana. Svako pritvaranje treba da bude zasnovano na razumnoj sumnji da je izvršeno krivično delo, a sve verodostojne navode o nasilju treba da budu delotvorno praćene od strane relevantnih nadležnih organa“, zaključuje portparolka EK-a.

Pisonero: Evropska komisija pomno prati slučaj navodnog pritvaranja i maltretiranja Nikole Sandulovića 2
foto printscreen youtube

Više javno tužilaštvo u Nišu odredilo je Nikoli Sanduloviću, predsedniku „Republikanske partije – Republikánus Párt“ određen pritvor zbog „sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti“.

Bivši direktor Bezbednosno informativne agencije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin tvrdio je Sandulović uhapšen po njegovom naređenju.

Sandulović je 2. januara na društvenoj mreži Iks (X) objavio snimak svoje posete kompleksu „Adem Jašari“ na Kosovu, gde je položio venac na spomenik povodom sukoba marta 1998. godine, kada je ubijeno 50 članova porodice Adema Jašarija, jednog od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Njegov advokat Čedomir Stojković objavio je da su Sandulovića potom uhapsili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA), koji su ga, kako tvrdi, „tukli i primenili brutalno nasilje“. Stojković je na društvenoj mreži Iks napisao da je Sandulović u četvrtak, kada je uhapšen, zbog toga odveden u Vojnomedicinsku akademiju (VMA), gde je držan do popodne bez davanja bilo kakvih obaveštenja njegovoj porodici ili advokatima.

O ovom slučaju oglasilo se više albanskih političara sa KiM, ali i britanska poslanica Ališa Kerns.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari