Evropska komisija odborila najavljene reforme za Balkan: Kad stiže prvi novac? 1epa11650324 Hungarian Prime Minister Viktor Orban (C) looks on as European Commission President Ursula Von der Leyen (L) speaks at a plenary session for the presentation of the programme of activities of the Hungarian Presidency at the European Parliament in Strasbourg, France, 09 October 2024. EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Evropska komisija odobrila je danas reformske agende pet partnera sa Zapadnog Balkana čime se otvara put za isplate iz Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan u vrednosti od šest milijardi evra.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije, Komisija je danas odobrila reformske agende Albanije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije nakon pozitivnog mišljenja država članica EU.

„U svojim ambicioznim Reformskim agendama, pet vlada Zapadnog Balkana obavezuje se na društveno-ekonomske i fundamentalne reforme koje će preduzeti kako bi podstakli rast i približavanje EU u okviru Plana rasta u periodu od 2024. do 2027. godine“, navodi se u saopštenju.

Ovaj korak je, kako se ističe, bio ključan da se omoguće isplate u okviru Instrumenta EU za reformu i rast od šest milijardi evra, koje će biti izvršene po završetku dogovorenih reformskih koraka.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je da je impresionirana radom evropskih partnera sa Zapadnog Balkana na njihovim reformskim agendama.

„To pokazuje da su posvećeni uspehu Plana rasta. To je naša mapa puta da približimo ekonomije Zapadnog Balkana našoj. I da damo njihovim kompanijama pristup i sredstva da se takmiče na našem jedinstvenom tržištu. Svi imaju koristi, a to je veliki iskorak ka Evropskoj uniji“, kazala je fon der Lajen, saopšteno je.

kako se navodi u saopštenju, Reformske agende se fokusiraju na reforme u prioritetnim oblastima vladavine prava i drugih osnova, upravljanja, digitalne i zelene tranzicije, razvoja ljudskog kapitala i poslovnog okruženja.

Osim toga, svaki korisnik je predložio listu indikativnih investicija koje će se finansirati u okviru Fonda, a koje su ključne za otključavanje socio-ekonomskog rasta i koje će biti odobrene u kontekstu Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Komisija je ocenjivala svaku reformsku agendu na osnovu kriterijuma utvrđenih Uredbom o sredstvima za reformu i rast i zaključila da Reformske agende ispunjavaju ciljeve Instrumenta, uključujući ubrzanje zatvaranja socio-ekonomskog jaza između korisnika i EU i dalje jačanje osnova procesa proširenja.

Isplate dva puta godišnje

Isplate će se vršiti dva puta godišnje do 2027. godine, na osnovu zahteva koje su podneli partneri sa Zapadnog Balkana i provere od strane Komisije tri seta uslova – preduslovi za održavanje demokratskih mehanizama, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava, a poseban preduslov se odnosi na Srbiju i Kosovo koji moraju konstruktivno da se angažuju u normalizaciji odnosa, uključujući primenu svih sporazuma iz dijaloga.

Pre isplate sredstava moraju biti ispunjeni opšti uslovi makrofinansijske stabilnosti i dobrog upravljanja javnim finansijama, dodaje se.

Najvljeno je da će Komisija sada pristupiti potpisivanju ugovora o zajmu i olakšicama sa korisnicima, koji će uključivati obaveze za korisnike da preduzmu odgovarajuće mere za sprečavanje, otkrivanje i ispravljanje prevara, korupcije, sukoba interesa i nepravilnosti koje utiču na finansijske interese Unije, kako bi izbegli dvostruko finansiranje i preduzimanje pravnih radnji za povraćaj sredstava koja su zloupotrebljena, prikupljanje adekvatnih podataka o primaocima sredstava u okviru Instrumenta i pravima koja će se dodeliti Komisiji, Evropskoj kancelariji za borbu protiv prevara (OLAF) i Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) gde je primenljivo.

Paralelno, korisnici mogu zatražiti oslobađanje predfinansiranja do 7 odsto njihove ukupne indikativne alokacije predviđene u okviru Linije.

Isplata avansnog finansiranja zavisiće od stupanja na snagu ugovora o kreditu i kredita, kao i uz poštovanje preduslova, koje će Komisija pratiti pre svake isplate.

Komisija je 8. novembra 2023. usvojila Plan rasta za Zapadni Balkan koji ima za cilj da ubrza socio-ekonomsku konvergenciju regiona sa EU i utaba put ka članstvu u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari