Evropska komisija o potpisivanju memoranduma: Srbija i EU sada će raditi na 'mapi puta' za sprovođenje Strateškog partnerstva 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Posle današenjeg potpisivanja Memoranduma o razmevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama EU i Srbija će zajedno u roku od šest meseci izraditi „mapu puta“ sa konkretnim akcijama za sprovođenje Strateškog partnerstva u praksi, saopštila je Evropska komisija.

Komisija je navela da je cilj Partnerstva o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima da podrži razvoj novih lokalnih industrija i visoko kvalitetnih radnih mesta duž lanca vrednosti električnih vozila, uz puno poštovanje visokih ekoloških i socijalnih standarda i uz punu transparentnost kada se imaju u vidu bojazni lokalnih zajednica.

„Partnerstvo takođe obezbeđuje okvir za snažno javno-privatno angažovanje na više nivoa između institucija i tela EU, industrijskih aktera, poslovnih udruženja, socijalnih partnera, predstavnika civilnog društva, relevantnih ministarstava članica EU i Srbije, javnih organizacija, finansijskih institucija i investitora“, navela je Komisija.

U saopštenju piše da je Partnerstvo u skladu sa Planom rasta EU za Zapadni Balkan i da predstavlja još jedan korak u integraciji Srbije u jedinstveno tržište EU, kao i da dalje „podstiče ekonomsku, socijalnu i ekološku konvergenciju“ Srbije sa EU.

Komisija je sklopila niz partnerstava o sirovinama širom sveta jer su kritične sirovine neophodne za njenu „zelenu i digitalnu tranziciju“.

Takvi sporazumu potpisani su 2021. sa Kanadom i Ukrajinom, 2022. sa Kazahstanom i Namibijom, ; 2023. sa Argentinom, Čileom, Zambijom, DR Kongom i Grenlandom a 2024. sa Ruandom, Norveškom, Uzbekistanom i Australijom i sada Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari