Portparol EU o hapšenjima Srba: Pratimo situaciju, u kontaktu smo sa vlastima Kosova 1foto: Prinstcreen/YouTube/ European Commission

Evropska unija je u kontaktu sa vlastima u Prištini kako bi dobila sve informacije o poslednjim hapšenjima Srba na severu Kosova, pod optužbom da su počinili ratne zločine.

“Pratimo situaciju i u bliskoj smo kontaktu sa vlastima na Kosovu, kako bi smo saznali sve o daljem razvoju situacije i reagovaćemo ako bude potrebe,” rekao je portarol službe za spoljne poslove EU Peter Stano.

Na pitanje novinara, on je dodao da EU ne osporava pravo Kosovu da procesuira ratne zločine, ali nije želeo dalje da komentariše taj
slučaj.

On je još ponovio da je put ka normalizaciji odnosa dve strane potpuno jasan i na više puta ponovljeno pitanje novinara o osnivanju zajednice srpskih opština naveo da je to “međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo na sebe.”

“Rad na osnivanju Asocijacija/ Zajednice srpskih opština mora biti nastavljen bez bilo kakvih odlazaganja i uslovljavanja. Kako, na koji način i u kojoj formi – o tome će biti razgovarano u okviru dijaloga, koji je platforma za rešavanje problema. Dakle sve se mora raditi u okviru dijalogu, a ne van toga, javno ili u medijima,” naveo je Stano.

Stano kaže da je dobro poznato “koji je proces da se dođe do mira”.

“Očekivanja EU o tome su iskazana ranije ove nedelje u zajedničkom saopštenju koje je potpisalo svih 27 država članica – da rad na tome mora početi bez bilo kakvog odlaganja i prethodnog uslovljavanja,” rekao je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari