Evropska unija po prvi put reagovala jer Srbija krši Ohridski sporazum u vezi sa Kosovom: Kakve su posledice? 1Foto: Shutterstock/Red_Baron

Evropska unija prvi put je danas reagovala i kritičkim tonom se obratila Srbiji jer krši Ohridski sporazum u vezi sa Kosovom.

Srbija i Kosovo su u februaru 2023. postigli sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, a u martu iste godine na sastanku u Ohridu usaglašen je aneks primene tog dogovora.

Član četiri sporazuma navodi da se Srbiji neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Podsetimo i da je Ohridski sporazum postao zvanično deo pregovaračkog okvira za pregovore EU i Srbije u aprilu ove godine.

Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa je važeći i obavezujući u celini i za Kosovo i za Srbiju, uključujući i član četiri, pa lobiranje Srbije protiv Kosova predstavlja jasno kršenje sporazuma, navodi se u pisanoj izjavi portparola Evropske unije Petera Stana.

Evropska unija po prvi put reagovala jer Srbija krši Ohridski sporazum u vezi sa Kosovom: Kakve su posledice? 2
Foto: print screen Insajder

– Ovo jeste prvi put od kada je potpisan Sporazum u Ohridu da EU direktno kaže da je Beograd taj koji krši dogovorene odredbe. Ali bilo je jasno od početka da sve one akcije Vlade Srbije, koje su zaista bile intenzivne, a koje su se ticale lobiranja da se ne nastavi proces pristupanja Kosova u Savet Evrope, predstavljaju kršenje Sporazuma u Ohridu – kaže za Danas novinarka European Western Balkans.

Zato je bilo očekivano da će se Brisel po tom pitanju oglasiti u nekom momentu, dodaje, kao što su se više puta oglašavali kada Kosovo nije bilo konstruktivna strana u dijalogu.

– Kada je reč o posledicama, ne treba zaboraviti da su sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan za Srbiju uslovljena primenom sporazuma u Ohridu i dijalogom sa Prištinom. Zbog toga bi najvidljivija posledica mogla da bude stopiranje predviđenih sredstava iz tog plana. Osim toga, Ohridski sporazum je zvanično postao deo pregovaračke pozicije u Poglavlju 35, što znači da će od primene tog sporazuma zavisiti dalji tempo otvaranja novih pregovaračkih poglavlja. Posledica može biti i zbog toga padaju u vodu sve one priče da predsednik nije potpisao već samo usmeno prihvatio. Sporazum je pravno obavezujući i Evropska unija očekuje da se obe strane ponašaju u skladu sa potpisanim – zaključuje naša sagovornica.

Evropska unija po prvi put reagovala jer Srbija krši Ohridski sporazum u vezi sa Kosovom: Kakve su posledice? 3
Balša Božović Foto: DS

Prema rečima Balše Božovića, predsedniky izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije, svako ko je poverovao Aleksandru Vučiću pre ili kasnije je shvatio da je u velikoj iluziji i zabludi.

– Svi sporazumi koje je Vučić prihvatio u ime Srbije, usmeno ili pismeno, su na snazi i obavezuju Srbiju. Tako da je svako kršenje sporazuma od strane Vučića odgovornost koju snosi on ali i oni koji su pristali da mu svih ovih godina gledaju kroz prste zbog njegove navodne spremnosti da se odnosi sa Ksovom normalizuju. Ovo je probuđena svest administracije u EU kojoj je jasno da Vučić i ne želi iskreno da ide ka Evropi dok vrlo redovno koristi evropske investicije i fondove da bi opstao na vlasti – smatra on.

Kako Srbija više nije na evropskom putu, napominje dalje, manje joj je važno kako će reagovati Evropska Unija na kršenje sporazuma sa Kosovom, a mnogo više će joj biti važno kako će reagovati adrese u Moskvi i Pekingu.

– Ovo udaljavanje Srbije od EU nije novost. Ono traje od 2012. samo je tek sada jasno donosiocima odluka u EU koji su mu dugo gledali kroz prste da Vučić nije neko na koga može više da se računa. Sa druge strane, Vučić je uspeo da smanji podršku javnosti u EU koje je sada na ispod 38 odsto – kaže Božović.

On podseća na teroristički napad u Banjskoj na severu Kosova koji je, ističe sagovornik Danasa, izveo „Vučićev intimus Milan Radojičić“.

– Taj napad se dogodio u najtežim trenucima po Evropu koja se zajedničkom spoljnom politikom opredelila na pomoć Ukrajini i osudu i sankcije Rusiji. Od tada je jasno većini zapadnih adresa gde je zapravo Vučić spoljnopolitički. Međutim, sve dok Evropska Unija ne pokrene pitanje korupcije Vučićevog režima, umešanosti u terorizam i podrivanje mira kao i kočenje suseda na Zapadnom Balkanu da nastave svoj demokratski i evropski put, Vučić će biti miran. Građanima bi se vratila vera u Evropsku Uniju vrlo brzo kada bi videli da je Unija spremna da personalnim sankcijama pokaže Vučiću šta misli o njegovoj korupciji – zaključuje Balša Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari