Evropska unija ponovo pozvala Srbiju da uvede sankcije Rusiji 1EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Evropska unija (EU) ponovo je pozvala danas Srbiju da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, nakon što je Beograd ugostio zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandra Gruška, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Evropska unija je bila kristalno jasna sa našim partnerima: odnosi sa Rusijom ne mogu da budu uobičajeni sa ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom Rusije protiv Ukrajine“, naveo je u izjavi za RSE portparol EU.

Dodao je da Savet EU prepoznaje humanitarnu i drugu pomoć Srbije Ukrajini, ali i da očekuje da se Srbija, kao država kandidat za članstvo u EU, uskladi sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

Američki Stejt Department u odgovoru na upit RSE naveo je da Sjedinjene Američke Države „ne veruju da bilo koja zemlja Rusiji trebalo da da platformu za promovisanje njenog agresorskog rata protiv Ukrajine“.

„Zemlje Zapadnog Balkana, kao i čitava Evropa, imaju dubok ulog u ishodu ruskog rata protiv Ukrajine, koji ugrožava temelje uspostavljenog međunarodnog poretka i bezbednosti. Zato je od ključne važnosti da nastavimo da stojimo zajedno u suočavanju sa agresijom Rusije“, naveli su u Stejt Departmentu.

SAD su pohvalile podršku koju je Srbija do sada uputila Ukrajini.

Gruško se sastao danas s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je naveo na svom Instagram nalogu da su imali „dobar razgovor“, te da su razmotrili „sveukupne bilateralne odnose Srbije i Ruske Federacije i ocenili ih kao vrlo dobre“.

Gruško se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem, a dan ranije i sa potpredsednikom Vlade i ministrom policije Ivicom Dačićem.

Imao je susrete i sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vulinom i ministrom Nenadom Popovićem, koji su na listi sankcija SAD zbog bliskih veza sa Kremljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari