Evropska zelena partija traži međunarodnu istragu izbora u Srbiji 1foto: Printscreen

Evropska zelena partija traži da se nepravilnosti zabeležene na izborima u Srbiji istraže na međunarodnom nivou, prenosi N1.

Zeleni podsećaju da je izveštaj međunarodnih posmatrača izbora ukazao na “ozbiljne nepravilnosti koje su uticale na rezultate izbora”, a da su srpske vlasti “tiho odlučile” da ne istražuju dalje navode.

Oni podsećaju da je rok za podnošenje žalbe Ustavnom sudu za izbore u Beogradu određen 15 dana od objavljivanja u beogradskom Službenom listu, kao i da se valsti “pretvaraju da je Službeni list navodno objavljen 3. januara, ali je on ostao nedostupan javnosti u bilo kom obliku”.

„Ovo je još jedan primer vladavine Srpske napredne stranke, koja je pridruženi član Evropske narodne partije (EPP) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji koristi sva sredstva, uključujući i zarobljavanje medija i institucija, da ostane na vlasti,” naveo je Tomas Vejc, poslanik u Evropskom parlamentu i kopredsedavajući Evropske zelene partije.

On je dodao da je organizacija CRTA “vrlo jasno zaključila da je organizovana migracija birača uticala na rezultate lokalnih izbora u Beogradu.”

Prethodno je, na debati o izborima u Srbiji održanoj u Evropskom parlamentu, rekao da “postoje jasni dokazi da su izbori pokradeni”, pozvao na nezavisnu međunarodnu istragu i pozvao države članice EU da ne prihvate rezultate izbora dok se istraga ne bude završena.

Evropska zelena partija dodaje da je osudila manipulaciju izbornom voljom građana Srbije i pružila podršku građanima Srbije koji protestuju “jer ih je vlada izneverila u ispunjavanju osnovnih demokratskih standarda – organizovanja slobodnih i fer izbora”.

“Zahtevamo podršku Srbiji u primeni preporuka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i pažljivo praćenje, kao i širu podršku u unapređenju demokratskih procesa u zemlji koja teži pridruživanju Evropskoj uniji,” navode Zeleni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari