Izbori za Evropski parlament početkom juna usporiće proces ukidanja viza za zemlje Zapadnog Balkana, a od „tehničkih pitanja“ za beli šengen koja još nisu rešena najvažnije je izdavanje srpskih biometrijskih pasoša kosovskim Albancima, smatraju dobro obavešteni sagovornici Danasa iz Berlina i Beograda.

Oprezne izjave koje su poslednjih dana davali zvaničnici iz Brisela imaju razlog u tome što Evropska unija, zbog bezbednosti svojih članica i svojih građana, želi da bude sigurna da posle otvaranja granica neće biti problema sa organizovanim kriminalom i ilegalnim migracijama. Ipak, razloga za preterani pesimizam nema. EU je rešena da liberalizuje vizni režim sa Srbijom i, u najgorem slučaju, sloboda putovanja postaće realnost ne na samom početku 2010. već koji mesec kasnije.

„Izbori za Evropski parlament su u prvoj nedelji juna i kampanja je na vrhuncu. Građane zemalja EU zanima pitanje daljeg proširenja, a istraživanja javnog mnjenja su pokazala da nisu raspoloženi da u svojim državama za sugrađane imaju Muslimane, Rome i Albance. Trenutno u Evropi vlada predizborno pothranjivanje populizma. Međutim, na primeru nemačke kancelarke Angele Merkel, predsednice konzervativne Hrišćansko-demokratske unije, dokazuje se da je reč o demagogiji. Ona je pre mesec dana izjavila da bi nakon prijema Hrvatske u EU trebalo na neko vreme zaustaviti dalje proširenje EU, nakon čega to više nijednom nije ponovila, niti hoće. Da pojedini evropski čelnici olako pribegavaju demagogiji dokazuje i činjenica da pravni okvir EU i u ovom trenutku dozvoljava proširenje, i da uopšte nije nužno da Irska potvrdi Lisabonski sporazum da bi se to dogodilo. Reč je o potezanju Lisabonskog sporazuma u cilju propagande onih koji nisu za skorije proširenje, pa to koriste kao masku za taj svoj stav“, kaže Danasov izvor iz Berlina.

Posle predizborne groznice u zemljama Unije uslediće konstituisanje novog saziva Evropskog parlamenta i novog sastava Evropske komisije. Potom sledi dalje ubrzanje procesa vizne liberalizacije.

Tanja Miščević, profesorka Fakulteta političkih nauka i bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije, očekuje da će izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka belom šengenu biti objavljen do kraja maja.

– Suzdržane izjave Pjera Mirela, direktora Direkcije za Zapadni Balkan, imaju motiv u tome što Komisija želi da njen izveštaj bude što potpuniji i precizniji. Komisiji je veoma važno da je njena ocena o napretku zemalja tačna. Takođe, države članice EU žele da radi svoje bezbednosti budu ubeđene da posle otvaranja granica neće imati problema – objašnjava Miščevićeva za Danas.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče u Kuli da EU kao jedan od osnovnih zahteva za ukidanje viza Srbiji navodi da se utvrdi tačna procedura izdavanja pasoša, odnosno da se tačno zna ko je dobio pasoš.

Dačić je ujedno potvrdio pisanje Danasa u poslednjih nekoliko meseci da Brisel vidi izdavanje biometrijskih pasoša građanima Kosova, to jest kosovskim Albancima, kao ozbiljan problem. On je rekao da svi građani Srbije imaju pravo na pasoše u skladu sa zakonom, ali kada su u pitanju građani Kosova planira se centralizovanje izdavanja pasoša u Beogradu, kako bi se sprečila zloupotreba.

Prvi čovek MUP-a i zamenik premijera priznao je i da je bilo zloupotreba prilikom izdavanja pasoša Albancima s Kosova, kao i lažnih prijava u pojedinim policijskim upravama. Prema njegovim rečima, da bi se to sprečilo neophodna je precizna baza podataka.

– EU interesuje ko bi sve mogao da putuje u njene članice kada Srbija dobije beli šengen – rekao je Dačić.

Povodom medijskih navoda da je MUP doneo odluku o posebnom numerisanju pasoša koji će se izdavati ljudima s Kosova (do sada ih je izdato oko 1.300), Danas saznaje da to za sada nije slučaj.

– Zavod za izradu novčanica i kovanog novca nije primio nikakav zahtev od MUP-a za izradu nekih drugačijih pasoša. ZIN proizvodi i isporučuje MUP-u samo jednu vrstu pasoša – saopšteno je Danasu iz Narodne banke Srbije.

Teral saglasan s Tadićem

Ambasador Francuske u Beogradu Žan Fransoa Teral izjavio je da stav te zemlje o viznoj liberalizaciji prema Srbiji ostaje nepromenjen i da ne postoje dodatni uslovi. Teral je, povodom medijskih spekulacija o novim uslovima za beli šengen, izjavio novinarima da se u potpunosti slaže s predsednikom Tadićem da postoje tehnički problemi kako bi se ukinule vize, da država treba da uradi sve kako bi se to prevazišlo i da ne treba licitari datumima o belom šengenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari