Evropski parlament ratifikovao je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom. Ratifikaciju ovog Sporazuma podržalo je 612 poslanika, dok je 38 bilo protiv.

Glasanju je prisustvovao i potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je 29. aprila 2008. u Luksemburgu potpisao Božidar Đelić, dosad je ratifikovalo 11 članica EU. To je prva učinila Španija 21. juna 2010, a očekuje se da će preostalih 16 to učiniti u najskorije vreme.

Kako je ranije rekao Đelić, Nemačka bi taj sporazum trebalo da ratifikuje u februaru, a Francuska do kraja aprila ove godine.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je danas u Strazburu zadovoljstvo činjenicom da je ogromna većina evropskih poslanika podržala ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije i usvajanje nove Rezolucije o Srbiji i istakao da je to potvrda nedvosmislene podrške za dalje korake Srbije ka EU.

– Evropski parlament je sa ogromnom većinom od 90 odsto glasova ratifikovao SSP, što je veliki uspeh za naše građane i našu zemlju, jer ovakvo glasanje pokazuje ogromnu podršku koju uživa naša zemlja u EU – rekao je Đelić agenciji Tanjug nakon glasanja u Evropskom parlamentu kojem je prisustvovao.

– Činjenica da su za ratifikaciju glasale sve zemlje i sve političke grupacije pokazuje nedvosmislenu podršku za dalje korake na našem evropskom putu – dodao je on.

Govoreći o rezoluciji, Đelić je rekao da je ona dobila podršku od „čak 94 odsto glasova, što pokazuje da je EU spremna i za iduće korake“ koje Srbija treba da preduzme na svom evropskom putu.

– Želimo da dobijemo status kandidata do kraja ove godine i da započnemo pretpristupne pregovore ubrzo posle toga – precizirao je Đelić.

On je dodao da je Srbija uspela da se izbori da „amandman koji je trebalo da osudi Srbiju za nepristustvovanje na dodeli Nobelove nagrade za mir ne bude prihvaćen, kao i da ublaži jedan amandman o Kosovu i dijalogu, koji je i tako ublažen jedva prošao“.

Đelić je napomenuo da Evropski parlament i nije nadležan za predstojeći dijalog, nego da je to na Evropskoj komisiji i timu visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da očekuje da će ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Evropskom parlamentu biti podstrek i ostalim zemljama EU koje nisu do sada u parlamentima njihovih država ratifikovale SSP, da to i učine.

– Nama je potrebno da sve zemlje članice EU ratifikuju taj sporazum pre nego što formalno dobijemo status kandidata. Ovo je dobra vest i očekujem da će se to završiti do druge polovine godine kada očekujemo statusa kandidata – izjavio je Cvetković tokom posete Vranju.

Prvi ugovorni sporazum između Srbije i EU potpisali su 29. aprila 2008u Luksemburgu potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i tadašnji predsedavajući EU Dimitrij Rupel.

Sporazum je potpisan nakon dramatičnih pregovora u kojima su učestvovali srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, evropski komesar za proširenje Oli Ren, te holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen.

Solana i Ren su, naime, do duboko u noć pregovorali s Ferhagenom o pronalaženju rešenja kako bi bilo omogućeno potpisivanje SSP- a i isto vreme zadovoljen holandski stav o uslovljavanju početka primene povlastica iz Sporazuma punom saradnjom s Hagom.

Briselski zvaničnici i ministar Jeremić su tada ocenili da je postignuti dogovor snažan podstrek proevropskim snagama u Srbiji i izrazili nadu da će sporazum ubrzo i zvanično stupiti na snagu.

Ta nadanja su dodatno porasla nakon što su uhapšeni i izručeni Haškom tribunalu Stojan Župljanin i Radovan Karadžić, ali umesto očekivane odluke o deblokiranju Privremenog sporazuma, iz Brisela je stigao „hladan tuš“ u vidu eksplicitnog stava Holandije da je uslov za njegovu primenu izručenje Ratka Mladića.

Tvrd stav Holandije ostao je izolovan unutar EU, ali i dovoljan da ratifikacija SSP ne počne sve do 14. juna ove godine, kada je glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc izvestio ministre spoljnih poslova EU o tome da je zadovoljan saradnjom sa Srbijom.

U periodu od potpisivanja do početka ratifikacije SSP Srbija je jednostrano primenjivala ovaj sporazum.

Potpisivanje SSP i početak njegove primene značajan su korak na evropskom putu Srbije, koji vodi ka uređenijem, stabilnijem i prosperitetnijem društvu i ulasku države u punopravno članstvo EU.

Primena Sporazuma za Srbiju je od velikog značaja, s obzirom na to da je njegov osnovni ekonomski element stvaranje zone slobodne trgovine između Srbije i EU, koja predstavlja ne samo tržište od oko pola milijarde potrošača, već i tradicionalno najvažnijeg ekonomskog partnera Srbije, sa kojim se obavlja više od polovine ukupne robne razmene sa svetom, oko 56 odsto.

Evropski pokret u Srbiji pozdravio je danas ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom u Evropskom parlamentu (EP) u Strazburu, ocenivši da će od ovog momenta Srbija, kao pridružena članica, biti i zvanično korak bliže članstvu EU.

„Ratifikacija SSP u EP, kao instituciji u kojoj su zastupljeni interesi građana EU, predstavlja važan signal za Srbiju i njene građane, ali i za 16 država članica EU koje još nisu ratifikovale taj sporazum, bez obzira na to što ratifikacija u svih 27 parlamenata zemalja članica nije formalan uslov za dobijanje statusa kandidata“, navodi se u saopštenju Evropskog pokreta u Srbiji.

Neophodno je, kako se ističe u saopštenju, da Vlada i državna administracija iskreno i u celosti odgovore na sva postavljena pitanja u Upitniku Komisije, a građani nastave da budu istrajni u podržavanju procesa evropske integracije.

„Takođe, potrebno je i da se ubrza dinamika reformi neophodnih za zadovoljenje uslova za punopravno članstvo u EU, podjednako važnih i za građane Srbije da bi uvideli korist ovog procesa za poboljšanje uslova života“, dodaje se u saopštenju.

Potpredsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije Sonja Liht izjavila je danas da su ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i usvajanje rezolucije o Srbiji izuzetno značajan korak napred za Srbiju i potvrda da je Srbija sigurno na evropskom putu.

– Ono što je veoma važno jeste da celo naše društvo shvati da je približavanje EU, odnosno proces integracije upravo to. Korak, po korak bliži krajnjem cilju – izjavila je Liht za Tanjug.

Prema njenim rečima, ovaj proces je izuzetno važzan, jer kroz njega „menjamo standarde, prihvatamo ono što čini naše društvo i razvijenijim i otvorenijim“.

– Sigurna sam da će ova ratifikacija u Evropskom parlamentu podstaći sve one zemlje, koje još nisu ratifikovale sporazum i ubrzati taj proces, a sa druge strane, rezolucija je vrlo značajna jer je mnogo pozitivnija nego što su bile neke prethodne – istakla je Liht.

Liht je zaključila da je Evropski parlament rezolucijom potvrdio da je Srbija sigurno na evropskom putu.

Profesor Fakulteta političkih nauka (FPN) Predrag Simić izjavio je da je današnja ratifikacija u Evropskom parlamentu Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju krupan korak i značajan datum za evro-integraciju Srbije.

– To je značajan datum u istoriji pridruživanja Srbije EU. Ratifikacija široko otvara vrata evropske politike Srbije, ali posao još uvek nije završen – kazao je Simić agenciji Beta.

Simić je ocenio da je ratifikacijom Evropski parlament poslao snažnu političku poruku zemljama koje to nisu učinile i da Srbija može da sa zadovoljstvom da gleda na svoj uspeh.

– Trenutno su iznenađujući stavovi nekih zemalja koji su se pojavili u toku ove ratifikacije. Učinjen je krupan korak, a konačan rezultat treba očekivati kad sve zemlje ratifikuju taj sporazum – kazao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari