Evropski parlamentarci slobodnije od svih kritikuju autokratičnost Vučićeve vlasti: Dragan Popović o mogućnosti ukidanja donacija EU Srbiji 1Foto FoNet Milica Vučković

Rezolucija Evropskog parlamenta predstavlja ozbiljan korak u smeru pritisaka na Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije – kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Komentarišući vest da je Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj se izričito kaže bi ubuduće trebalo donacije i novac Srbiji upućivati samo ako uvede sankcije Rusiji, sagovornik Danasa kaže da ta rezolucija nije izraz nezadovoljstva evropskih poslanika samo situacijom u Srbiji, već generalno pristupnim pregovorima i politikom proširenja EU koja je odavno u zastoju, što zbog gubitka fokusa ključnih zemalja članica, što zbog ucenjivačkog potencijala svake od država članica zbog principa jednoglasnosti.

– Veoma je važno insistiranje na vladavini prava u rezoluciji i vraćanju vrednosnih osnova Evropske unije u centar pregovaračkog procesa sa državama kandidatima. Sve ovo može u velikoj meri da utiče na buduće odnose Srbije i EU, možda čak i više od uvođenja sankcija Rusiji. Iako je neobavezna, rezolucija će izazvati određene pritiske, više na same funkcionere Evropske komisije nego na Srbiju – kaže naš sagovornik.

Evropski parlamentarci slobodnije od svih kritikuju autokratičnost Vučićeve vlasti: Dragan Popović o mogućnosti ukidanja donacija EU Srbiji 2
foto FoNet Milica Vučković

Verujem, dodaje, da će se pritisak na Srbiju pojačati u bliskoj budućnosti, kako bi što pre uvela sankcije, ali dugoročno je po Vučićevu vlast mnogo opasnije raspoloženje koje se stvara među poslanicima u Evropskom parlamentu koji mnogo slobodnije od članova Evropske komisije kritikuju autokratski sistem vladanja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari