Evropski pokret u Srbiji: Nova vlada da potvrdi evropski put Srbije 1Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) poziva novu Vladu Republike Srbije da nedovosmisleno potvrdi rečima i na delu da je njen glavni spoljnopolitički cilj ulazak Srbije u EU.

Vitalni interes Srbije i srpskog društva je uključivanje u EU, sa kojom delimo osnovne vrednosti kao i najšire i najdublje ekonomske veze i koja predstavlja prirodni okvir za dalji put modernizacije i razvoja zemlje, navodi se u izjavi EPuS.

Naglašavajući da je Srbija evropska zemlja, ova nevladina organizacija koja duže od tri decenije podržava evropski put zemlje, ističe da ulazak u EU predstavlja najbolji način za rešavanje složenih problema sa kojima se suočava naše društvo.

„EPuS istovremeno izražava duboku zabrinost povodom najava nekih predstavnika vlasti o mogućem radikalnom zaokretu u spoljnoj politici, poput nerealnog predloga o okretanju ka organizaciji BRICS, koja ni na koji način ne može predstavljati racionalnu alternativu za proces ulaska u EU.

Još su manje prihvatljivi predlozi o jačanju bliskih veza sa autoritarnim režimom u Rusiji, koji je pokrenuo agresiju i dugotrajni rušilački rat sa susednom Ukrajinom, čime se na duži period isključio iz zajednice mirnodopskih evropskih zemalja“, dodaje Evropski pokret, koji „najoštrije osuđuje podsticanje i raspirivanje nacionalistističkih i populističkih stavova, kao i zapaljivi rečnik, koji često dolaze iz vrhova vlasti i koji, osim negativnih posledica u zemlji, ugrožavaju i regionalnu stabilnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari