Evropski poslanici izrazili zabrinutost zbog “verodostojnih izveštaja” o izbornim nepravilnostima i nasilju 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Poslanička grupa Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu (S&D) izrazila je zabrinutost zbog “verodostojnih izveštaja” o izbornim nepravilnostima i nasilju tokom izbora u Srbiji, pozvali su na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti i izrazili punu podršku građanima Srbije koji traže pravdu, demokratiju i evropsku budućnost.

Poslanik iz redova S&D koji je bio deo posmatračke misije EP na izborima u Srbiji Andreas Šider pozdravio je visoku izlaznost, dodajući da to “pokazuje odlučnost” građana da biraju svoju budućnost, ali je istakao da je uznemirujuće čitati verodostojne izveštaje o prevari i pokušajima režima da utiče na rezultate, prenosi Juropijen Vestern Balkans.

“Vesti o autobusima sa građanima koji ne žive u Beogradu, koji dolaze da glasaju u glavnom gradu, su šokantne. Krađa glasova, mito i korupcija ne smeju biti dozvoljeni u demokratskom svetu. Građani Srbije zaslužuju pravdu i demokratiju, a ne lažni izborni proces uz nasilje i polarizaciju. Sve prijavljene nepravilnosti moraju biti istražene”, rekao je Šider.

Dodao je da su poslanici EP izuzetno zabrinuti zbog pritisaka na birače, govora mržnje tokom kampanje, uznemiravanja novinara i civilnog društva u Srbiji, zloupotrebe javnih resursa i mogućeg ruskog ili drugog stranog malignog mešanja i manipulacije.

“Posebno smo zabrinuti zbog tvrdnji o prevari u Beogradu, koja bi mogla da ukrade pobedu od opozicije”, rekao je Šider, pozdravljajući ujedinjenu i snažnu opoziciju tokom izborne kampanje. Dodao je da grupacija S&D računa na njihovu dalju borbu za demokratiju u Srbiji i nakon izbora.

“Uprkos svim našim zabrinutostima, i dalje se nadamo da će Srbija pokazati pravu posvećenost svom evropskom putu, a svesrdno podržavamo građane koji traže pravdu, demokratiju i evropsku budućnost.

Šider je ponovio da bi EU trebalo da prestane sa politikom povlađivanja aktuelnom režimu u Srbiji i da osigura da Srbija, kao najveća zemlja u regionu, u potpunosti preuzme odgovornost za stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu.

“Ova odgovornost mora biti pokazana kroz konkretne akcije, poput potpune poštovanja dogovora postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kojim posreduje EU, bez daljih odlaganja ili pretpostavki”, poručio je Šider.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari