EWB: Izveštaj Evropske komisije o vladavini prava u julu 1foto Aleksandar Roknić Danas

Izveštaji Evropske komisije o vladavini prava u državama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, uključujući Srbiju, u procesu su izrade i biće obelodanjeni istog dana kada i izveštaji o vladavini prava u zemljama članicama, rečeno je iz Brisela nezvanično za portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

Iz Evropske komisije je za EWB stigao zvaničan odgovor da je planirano da ti dokumenti budu objavljeni 3. jula, uz napomenu da je taj datum „podložan promeni“.

Kako objašnjavaju sagovornici EWB iz diplomatskih krugova, ista metodologija biće primenjena za procenu stanja i u državama koje su članice Evropske unije i onima koje teže da to postanu.

Predsednika Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u septembru 2023. godine da će Evropska komisija ubuduće objavljivati i izveštaje o vladavini prava i za zemlje kandidate, kako bi brže napredovali ka članstvu i biće ocenjivani po potpuno istim kriterijumima kao zemlje koje već pripadaju EU.

Cilj godišnjih izveštaja jesu provera stanja vladavine prava u svakoj državi članici, kao i EU u celini, otkrivanje i sprečavanje novih problema, te podrška reformama u domenu vladavine prava.

Komisija ukazuje da se izveštaj temelji na „transparentnoj i objektivnoj metodologiji“, uz uzimanje u obzir posebnih nacionalnih konteksta i tradicije, i isti tretman svih država članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari