Fabrici: Jasna potvrda proširenja 1Foto: Tweeter

Predsednik Evropske komisije potvrdiće u Beogradu opredeljenost Evrospke unije (EU) jasnoj prespektivi proširenja i pojačanom angažovanju EU sa zemljama zapadnog Balkana, piše u autorskom članku za Blic, šef delegacije EU u Srbiji.

Ovo je novi politički zamajac dugoročnoj politici EU ustanovljenoj na samitu u Solunu 2003. godine da je zapadni Balkan deo Evrope čija budućnost leži u članstvu u EU, piše Sem Fabrici.

Srbije je prepoznata kao predvodnik u procesu proširenja i okvirni datum za članstvo je 2025. No, Strategija navodi da je perspektiva ambiciozna i da će u potpunosti zavisiti od objektivno postavljenih kriterijuma i postignutih rezultata svake zemlje, piše Fabrici.

On u tekstu u Blicu navodi tri ključna uslova za pridruživanje: stvarno uspostavljanje vladavine prava, dobre javne uprave i poštovanje temeljnih prava; drugi je sprovođenje reformui i jačanje ekonomije i treći reginalna saradnje, rešavanje otvorenih blateralnih pitanja i sveobuhvatna normalizacihja odnosa sa Prištinom.

Da bi pokazala dobru volju EU pokreće šest temeljnih inciijativa da bi podržala Srbiju i region što će značiti 57 konkretnih aktivnosti.

Cilj je pomoć u snaženju vladavine prava, ojačavanje zajedničkog angažmana u oblastima bezbednosti i migracije, investiranje u razvoj socioekonomskog i društvenog potencijala, povezivanje energetske i saobraćajne infrastrukture zapadnog Balkana međusobno i sa EU, pokretanje digitalnje agende za zapadni Balkan i podrška pomirenju i dobrosusedskimodnosima, piše u Blicu Sem Fabrici.

On je naveo da je dgovor Srbije na Strategiju vrlo pozitivan.

„Svojom istorijskom posetom Srbiji predsednik Junker će doneti poruku evropskog opredeljenja, poruku prijateljstva, ohrabrenja i poverenja, napisao je u autorskom članku za Blic, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari