Farbaju se betonski zidovi ispod konstrukcije mosta sa severne strane 1foto FoNet/Kossev

Visoke temperature – klimatske, ali i političke, nisu prepreka za kosovske vlasti da nastave sa izvođenjem pripremnih radova na i oko glavnog mosta. I danas su radnici prefarbavali stubove, sada na delu mosta sa severne strane.

Kako prenosi KoSSev sa lica mesta, siva boja prekrila je grafite koji su godinama unazad krasili betonske zidove ispod konstrukcije mosta.

Iznad mosta je situacija ista kao i prethodnih dana. Tamo su pripadnici KFOR-a, stancionarani ispod tende, dok više medijskih ekipa i danas boravi u blizini ove lokacije.

Tokom prošle nedelje, prefarbani su krem bojom i stubovi mosta sa južne strane.

Već danima se vrše površinski radovi na konstrukciji iznad mosta. Malterišu se popucali betonski delovi, a potom i prefarbavaju.

Otvaranje mosta posle 25 godina?

U toku su napori kosovskih vlasti da posle 25 godina otvore glavni most na Ibru. Ovi napori su intenzivirani nakon potvrde kosovskog ministarstva infrastruktre da je, iako se čeka konačni, već dostavljen preliminarni izveštaj o nosivosti konstrukcije mosta nakon prošlonedeljnih testiranja, te da je zaključeno da je isti stabilan, izdržljiv i funkcionalan.

Najviši prištinski zvaničnici sve učestalije poručuju da bi most trebalo da se otvori.

Međutim zemlje Kvinte, EU, uključujući i KFOR, protive se tome, te težište rešenja problema prebacuju na briselski dijalog, odnosno sporazum o revitalizaciji mosta i zahtevaju koordinaciju i izostanak jednostranih poteza.

KFOR ujedno upozorava da neće oklevati da preduzme mere „protiv bilo kakvog razvoja situacije koji može uticati na bezbednosnu situaciju“, dok su SAD sada izašle i sa javnim upozorenjem da bi otvaranje mosta u ovom trenutku moglo da ugrozi bezbednost američkih vojnika.

Iako tvrde da su spremne na koordinaciju sa međunarodnim partnerima, kosovske vlasti su se, međutim, usprotivile pozivu da se o mostu razgovara u sklopu dijaloga, navodeći da je to „kosovsko pitanje“, jer je „u Briselu zaključeno 2017. godine“.

Uprkos tome, sinoć je izaslanik EU, Miroslav Lajčak, potvrdio da će se na sledećem sastanku u Briselu razgovarati o sprovođenju dogovora za otvaranje mosta, te je Prištini poručio da nametanje odluke protiv volje građana ne doprinosi normalizaciji.

Srbi su se još na prošlonedeljnom protestu, nedaleko od ovog mosta aklamacijom izjasnili da su protiv njegovog otvaranja. Ujedno, prekjuče je grupa žena sa Severa na mostu Karabinjerima uručila peticiju koju je, kako su naveli, potpisalo više od 400 žena, a kojom od komandanta KFOR-a zahtevaju da ne otvori most.

Isti odgovor dominirao je i u anketi KoSSeva na društvenim mrežama, kada je u roku od 24 sata pristiglo skoro hiljadu glasova, a ubeljiva većina se izjasnila da je protiv otvaranja mosta.

Većina građana se takođe u jučerašnjoj anketi KoSSev portala na ulicama Severnog dela Mitrovice, takođe izjasnila da su protiv otvaranja mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari