Izjava kosovske ministarke povodom bekstva Fatona Hajrizija izazvala buru: Srbija u kosovskim zatvorima? 1foto: Printscreen/YouTube/RTV Dukagjini

Izjava kosovske ministarke pravde Aljbuljene Hadžiju da vlasti Srbije „učestvuju u nekim bekstvima zatvorenika iz kosovskih zatvora sa ciljem da se naruši javni, pravni i ustavni poredak Kosova“, izazvala je brojne kritike u albanskom delu kosovske javnosti, pa i pozive za njenu ostavku i hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi se o ovome raspravljalo. Traži se i reakcija tužilaštva, odnosno saslušanje Hadžiju.

Opoziciona Demokratska partija Kosova zatražila je razrešenje ministarke pravde, ali i da je sasluša Specijalno tužilaštvo povodom ove izjave.

„Ako je Srbija prisutna u zatvorima Kosova, šta radi ministarka pravde u svom kabinetu? Ovo je osnovno pitanje koje danas postavlja svaki građanin. Ova izjava pokreće ozbiljna pitanja nacionalne bezbednosti zemlje i ne može ostati neobjašnjena“, rekao je član Predsedništva DPK Peparim Gruda, koji jei koordinator  na konferenciji za novinare.

Gruda je istakao da je Kazneno-popravna služba Kosova, kao izvršna bezbednosna agencija koja deluje u okviru Ministarstva pravde, odgovorna za ove slučajeve. On smatra da ova izjava ministarke Hadžiju predstavlja čin predaje pred njenim obezama prema ustavu, zakonu i građanima Kosova.

Ovo je, kaže on, situacija bez presedana, a ministarka je pokazala nekomnekompetentnost, neodgovornost i neuspeh.

Takođe, rekao je da je žalosno što do sada nije bilo odgovora, mere i odgovornosti Ministarstva pravde.

„Građani Kosova ne zaslužuju ovakvu ministarku pravde, koji osim što ne ispunjava nijedno od datih obećanja, daje defetističke izjave koje štete redu i zakonu na Kosovu“, rekao je Gruda.

Ostavku ministarke vidi kao neophodan čin da se otvori put za povratak bezbednosti u kosovskim zatvorima i za preko potrebne reforme u pravosudnom sistemu na Kosovu.

Novinar Vehbi Kajtazi ocenio je skandaloznom izjavu Hadžiju da postoji sumnja da je Srbija učestvovala u bekstvu iz zatvora Fatona Hajrizija i pozvao tužilaštvo da je hitno sasluša.

“Jedina nadležnost u komponenti pravosudnog sistema koju ima Aljbuljena Hadžiu je Kazneno-popravna služba (zatvori i pritvorski centri). Ako ovu instituciju ne kontroliše ona, već Srbija, šta će nam onda ovaj ministar? Hadžijina izjava o bekstvu i ubistvu Fatona Hajrizija je najskandaloznija koju sam pročitao. Specijalno tužilaštvo od danas mora da preduzme akciju i sasluša Aljbuljenu Hadžiju kao svedoka, jer ako je to tačno, onda nemamo kontrolu ni nad čim na Kosovu”, naveo je Kajtazi na svom Fejsbuk nalogu.

Poslanik ove stranke Bekim Hadžiju, smatra da Skupština Kosova treba hitno da održi vanrednu sednicu o bezbednosti u kosovskim zatvorima.

To je, kaže, neophodno posle „izjave ministarke pravde Albulene Hadžiju da je Srbija ušla u zatvore Kosova“.

Hadžiju je izjavila da je važno istaći činjenicu da se bekstvo nekih osoba koje traže odgovorne institucije u Republici Kosovo, odvija samo u jednom pravcu: na teritoriju Srbije.

„Podaci naših organa govore da su bar u nekim slučajevima ova bekstva kreirale, organizovale, suorganizovale i omogućile kriminalne grupe povezane sa strukturama vlasti na teritoriji Srbije“, napisala je Hadžiju na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, „ta organizacija se sastoji u tome da se takvim licima garantuje da im teritorija Srbije, tamošnje kriminalne grupe i određeni nivoi vlasti pružaju zaštitu od krivičnog gonjenja Republike Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari